Keresés
Close this search box.

Szabaduljon meg a mérgektől!

//

Napjainkban emelkedő népszerűségnek örvendenek a méregtelenítő, tisztító kúrák hosszabb-rövidebb változatai. Ugyanakkor sokan úgy vélik, ezek teljesen feleslegesek, hiszen szervezetünk automatikusan elvégzi ezt a feladatot. Vajon kinek van igaza?

Szabaduljon meg a mérgektől!

Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a lúgosító diéták, méregtelenítő eljárások, böjtök, melyeket legtöbben évente néhány alkalommal, főként az évszakváltások időszakában végeznek. Népes ugyanakkor azok tábora is, akik úgy vélekednek, hogy méregteleníteni teljesen fölösleges, mivel szervezetünk képes a méreganyagokat a jól működő élettani folyamatok révén kiüríteni – gondoljunk például az izzadásra vagy a vizelet kiválasztásra. A máj is rengeteg káros ágenst képes közömbösíteni. Különösen a dohányosok, a rendszertelenül, illetve nagy mennyiséget étkezők – akik több sót vagy alkoholt fogyasztanak a kelleténél – vannak kitéve nagyobb méreganyag-felhalmozódásnak. Ám még ebben az esetben sem kell feltétlenül teljes koplaláshoz folyamodni.

Ha belenézünk egy wellness szálloda szolgáltatáslistájába, tapasztalni fogjuk, hogy a böjt-programok számos egyéb kezeléssel: masszázzsal, Kneipp terápiával, oxigénkúrával stb. egészülnek ki. Mindez nem véletlen, hiszen a belső – étellel, itallal történő – tisztítás akkor teljes, ha külsőleg ható gyógyító erőkkel is megtámogatjuk a méregtelenítés folyamatát.

Ki gondolná, hogy ha kocog egyet a legközelebbi parkban, akkor méregtelenít? Pedig ez így van. Gondoljunk arra, hogy kocogás során a keringés gyorsul, több vér áramlik a szervekhez, szövetekhez, így több oxigén éri el a működő sejteket. Ezzel párhuzamosan gyorsul az anyagcsere, az immunsejtek termelődése és felgyorsul az anyagcsere végtermékek kiválasztása is. Egy egész sor kedvező folyamat indul el a szervezetben, melynek végeredményeként sejtjeink nagy része megújul, regenerálódik.

A méregtelenítő hatás azáltal jön létre, hogy az izomműködés mellett, a speciális testhelyzetek kitartása alatt az egyes szervek is masszázsban részesülnek, miközben javul a szövetek vérellátása, oxigenizációja. A salakanyagok a véráramba kerülnek, majd a légzéssel, vizelettel, széklettel kiválasztódnak, kiürülnek a testből.

A szervezet méregtelenítését, a tisztító folyamatok gyorsítását különféle masszázsokkal is segíthetjük. A szállodák böjtkúrái gyakran egészülnek ki masszázzsal (szárazkefe-dörzsöléssel, tui-na terápiával stb.) A klasszikus masszírozás módszerével lehetővé válik a vénás- és nyirokpangás megszüntetése, az izomtónus szabályozása, a lokális vérkeringés javítása, az izomzat oxigénellátásának fokozása, a szövetek turgorának és táplálásának javítása, fájdalomcsillapítás, a vegetatív idegrendszer működésének szinkronizálása és a pszichés relaxáció.

A klasszikus masszázs öt alapfogása a simítás, gyúrás, dörzsölés, ütögetés és a vibrálás. Simítással főleg a vénás- és nyirokpangás szüntethető meg, de az idegrendszerre kifejtett nyugtató hatása sem hanyagolható el. A manuális nyirokdrenázs is a simító mozdulatokat használja. A gyúrás főleg a nagyobb izomcsoportok lazítására alkalmazható. A hát lapos izmainak nyújtása görgetéssel végezhető. A dörzsölő mozdulatok hatására a bőr hízósejtjeiből hisztamin szabadul fel, amely a bőr kipirulásához, az érfal áteresztőképességének fokozásához vezet. Az apró mozdulatokkal való ütögetés a hát és a mellkas esetében például elősegíti az tüdő, a hörgők tisztulását. A vibráció fájdalomcsillapító és izomlazító hatást fejt ki. A lábak rázogatásával a hasüreg szerveit, izomzatát lehet befolyásolni.

Szintén a test megtisztulását eredményezik a hidroterápia gyűjtőnéven ismert vizes kezelések, melyek gyökerei az ókori Görögországba nyúlnak vissza. A módszereket az 1800-as évek elején Priessnitz és Kneipp fejlesztette tovább. Priessnitz a hideg vizes kezelést részesítette előnyben, több mint 50 féle terápiát alkalmazott. Kneipp kombinálta a hideg és meleg vizet, öntéseknek nevezett kúrákat dolgozott ki. Az én vízkúrám című könyvében ír a borogatásokról, hideg és meleg lábfürdőkről, fürdőkről, kéz-, fej- és szemfürdőről, gőzölésekről, öntésekről, lemosásokról és külön a vízivásról.

A hidroterápia élettani hatásai a következők:

A különféle eljárások otthon is elvégezhetők. Németország területén számos gyógyfürdő profiljának szerves részét alkotja. Hazánkban főleg gyógyszállókban alkalmazzák böjtkúrák kiegészítéseként vagy önálló szolgáltatásként, melyek népszerűsége jelentős növekedést mutat.

Kevesen gondolnak arra, hogy önmagában egy egyszerű fürdés is igen jótékony hatást gyakorol nem csupán a kültakaró, hanem az egész szervezet megtisztításához. A kedvező hatás felerősítéséhez számos vegyület, illetve gyógynövény járulhat hozzá. Például a glaubersó vízbe keverése fokozza az izzadást és a bőr vérkeringését. Az almaecet a bőr pH-értékének megváltoztatása révén fejti ki hatását. A szódabikarbóna lúgosítja a bőrfelületet és kitágítja a pórusokat. Fontos azonban, hogy eleinte kevés (egy csésze) sót, illetve ecetet keverjünk a fürdővízbe, majd fokozatosan emeljük az adagot 4 csészére.

Számos növényi alapanyag, mint például a gyömbérgyökér főzete és illóolaja fürdővízbe keverve fokozza a verejtékezést és segíti a toxinok bőrfelülethez jutását. A vizelet-kiválasztást fokozó növények főzetét nem csupán belsőleg alkalmazhatjuk, hanem a fürdővízhez adva. Ilyen például a kamilla, menta, macskamenta, cickafark stb.

Íme, a fürdés alapszabályai:

Mielőtt azonban bárki tisztítókúrába kezd, kérjen szakorvosi tanácsot, ugyanis számos betegség fennállása esetén szigorúan tilos például a böjtölés, és egyes belső vagy külső méregtelenítési eljárások is orvosi felügyeletet igényelhetnek. (Forrás: almawellness.hu)

Dr. Boros Szilvia PhD.
sport-szakorvos, főiskolai docens
06-30/859-5103

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!