Egyre gyakoribbak az ételallergiák

//

Hazánkban a leggyakoribb táplálékallergének a tej, tojás és a liszt. A táplálékallergiák gyakorisága a 4 év alatti gyermekeknél 5-8%-os. Az elmúlt években sokat javult a helyzet, mivel a szülők gyorsabban felismerik a betegség tüneteit, így az idejében megkezdett kezeléssel a súlyosabb szövődmények megelőzhetők.

A The Health Improvement Network adatbázisából kutatók 2 063 421 gyermek adatait vizsgálva, a lisztérzékenység előfordulása terén a nemek között jelentős különbséget figyeltek meg: 53%-kal gyakoribb lányok, mint fiúk körében. Ennél is nagyobb eltérés mutatkozott a betegség életkorok szerinti megjelenésében. A 2 év feletti gyerekek esetében az elmúlt 15 év alatt közel háromszorosára emelkedett a gyakorisága.

A táplálékallergiák közül leggyakoribb lisztérzékenység (cöliákia) tünetei csecsemő- és gyermekkorban: hasmenés, zsírszéklet, hasi fájdalmak, a fejlődés lelassulása, súlycsökkenés. A soványság mellett feltűnő a gázos belek, a bélben levő nagy mennyiségű, híg széklet miatt elődomborodó has. Az első tünetek rendszerint a gluténtartalmú ételek bevezetését követően pár hónappal jelentkeznek. Ha a lisztérzékenység hosszabb ideig nem kerül felismerésre, a vékonybél nyálkahártyájának súlyos sorvadása jön létre, ami hiányállapotok (tápanyag- és vitaminhiány) kialakulásához vezet.

A betegség vérvizsgálattal diagnosztizálható. A cöliákiára jellemző ellenanyagok vérből történő kimutatása nagyon fontos, mert nagyon gyakran a cöliákia nem a leírt jól felismerhető gyermekkori tünetekkel jelentkezik.

Számolni kell azzal, hogy cöliákia bármely életkorban kialakulhat. Tünetei lehetnek az alacsony növés, a nemi érés késése, vagy felnőtteknél a meddőség, az indokolatlan vérszegénység, illetve a csontok csökkent mésztartalma. Ezeknél a krónikusan fennálló, a szokásos kezelésre nem reagáló kórképeknél a cöliákia vizsgálata, és a megfelelő diagnózis felállítása óriási horderejű, hiszen megváltoztatja az illető életét. A felismert cöliákia megfelelő kezelése a gluténtartalmú élelmiszerek teljes elhagyása.

Dr. Polgár Marianne
gyermek-gasztroenterológus szakorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!