Keresés
Close this search box.

Napozás és allergia

//

A nyaralás alatt és után megjelenő különböző kiütéseket, foltokat, bőrelváltozásokat hétköznapi nyelven napallergia gyűjtőnévvel illetjük. A tünetek kialakulása a szervezet hajlamától függ, tehát ebből a szempontból a bőr színe mellékes, de elsősorban a fehérbőrűek hajlamosak a „fényallergiára”.

Napozás és allergia

Nemcsak a napsugarak, de a napvédő krémek is válthatnak ki allergiás reakciót, melyet fényérzékenység vagy fotoallergia okozhat.

Fényérzékenység

Számos ember bőrén napfény hatására különböző kiütések, foltok, csalánkiütések jelennek meg. Kialakulásuk pontos mechanizmusa egyelőre nem ismert. Az érintettek többnyire nem is feltételezik, hogy bőrtüneteikért a napfény felelős, mivel azokat nem kizárólag az erős, nyári napsugárzás okozhatja, hanem már a téli, kora tavaszi napsütés, illetve – különösen érzékeny egyéneknél – zárt térben, világítótestek hatására is jelentkezhetnek. Bizonyos autoimmun betegségek is okozhatnak fényérzékenységet, különösen a lupus erythematosus.

A fényérzékenység kezelése többféle módon történhet. Sokat segít, ha tapasztalati alapon tudjuk, melyek azok a körülmények, melyektől óvakodnunk kell.

Nyári vakációnkat megkeserítheti, ha a nagy melegben megfeledkezünk róla, hogy a napfénytől a vízparti árnyék sem véd meg, hiszen még ott is annyi sugárzás éri bőrünket, amely elegendő a bőrreakciók kiváltásához.

A fentiekben leírt akut hatások mellett, a napfény krónikus hatásai közé sorolható a bőr korai öregedése, az allergiás bőrreakciókra való fokozott hajlam, szürke hályog, az érkárosodások, a bőr immunrendszerének károsodása és a bőrrák.

Fotoallergia

A fotoallergiás reakció tavasszal és nyáron egyaránt problémát okozhat. A fotoallergia szerzett immunológiai válaszkészség, csak azokban jön létre, akik előzetesen szenzibilizálódtak, azaz érzékennyé váltak a fényérzékenységet okozó hatóanyaggal szemben. Ebben az esetben az immunrendszer túlfokozott válaszkészsége van a háttérben, tehát itt valóban allergiáról beszélünk. A túlérzékenységi reakciót okozó anyag a bőrben lévő valamely fehérjéhez kötődik, majd UV-fény hatására a szerkezete megváltozik, allergén komplex jön létre, ami allergiás immunválaszt vált ki a bőrben. A fotoallergiát kiválthatják belsőleg alkalmazott gyógyszerek, kémiai és illatanyagok, vagy a bőrünkkel érintkező növények is.

A tünetek nemcsak a fénnyel való érintkezés helyén jelennek meg, hanem a test egyéb pontjain is: a napégéshez hasonló bőrelváltozás, égő érzés a szemben, bőrpír, hólyagok, csalánkiütés, ekcémaszerű bőrelváltozás viszketéssel, duzzanattal, nedvedzéssel és hámlással jelentkezhet.

A panaszok kezeléséhez antihisztamin és helyileg alkalmazott gyulladáscsökkentő – szteroidtartalmú – krémek használhatók. A megelőzéshez védőruházat viselése javasolt, ugyanis a magas faktorszámú napvédő krém nem minden esetben jelent elegendő védelmet.

Napozószerek

Nem szabad figyelmen kívül hagyni az a tényt sem, hogy a kozmetikai készítmények is allergiát válthatnak ki, vagy a napfény és a kozmetikai készítmény együttes hatására fotoallergia alakulhat ki. Az allergiáért elsősorban a készítményekben lévő illatanyagok és konzerválószerek a felelősek. Az érzékeny, allergiára hajlamos emberek ezért különös odafigyeléssel válasszák ki kozmetikumaikat! A készítményeknél alapvető követelmény, hogy ne károsítsák a bőrt, ne legyenek toxikusak, fényérzékenyítők és a verejtékkel se lépjenek reakcióba. Ha a problémás termék elhagyásával és egy más márka választásával sem oldódnak meg problémáink, úgy feltétlenül kérjük bőrgyógyász segítségét. Új termék használata előtt mindig egy kis bőrfelületen végezzünk bőrpróbát, mielőtt egész testünkön használnánk!

Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász-allergológus szakorvos
dermatica.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!