Keresés
Close this search box.

Vigyázat! Rovarcsípés-allergia!

//

A rovarcsípés-allergia viszonylag ritka, ám szinte mindig súlyos lefolyású (anafilaxia). Csípést okozhat szúnyog, darázs, méh, bögöly, pók, hangya, kullancs vagy medúza. Leggyakoribb a méhek és darazsak okozta allergiás reakció. Figyeljünk a gyermekekre, mivel ők megfelelő ismeretek hiányában fokozott veszélynek vannak kitéve!

Csípés esetén normális reakciónak tekinthető a helyi fájdalom, vörös duzzanat, esetleg viszketés. Allergiás válaszreakciónál az egész szervezet részt vesz a gyulladásos folyamatokban. Enyhe esetben az egész testre kiterjedő viszketés, csalánkiütés és vizenyő léphet fel. Súlyos esetben szapora szívverés, vérnyomásesés, zavartság, hányás, hasmenés, eszméletvesztés, sokk alakulhat ki. A tünetek észlelésekor azonnal hívjon orvost, mentőt, mivel 10 percen belül szívleálláshoz, eszméletvesztéshez vezethet, ami akár halálos is lehet.

Az allergia kimutatása a vérből történik. Súlyos allergia esetén soha nem szabad egyedül túrázni, vitorlázni, úszni, s legyen mindig kéznél az adott allergiára felírt készítmény.

Csípés esetén azonnal távolítsuk el az esetleg benn maradt fullánkot, de ne nyomjuk össze, inkább kaparjuk ki körömmel. Helyét fertőtlenítsük és hűsítsük jéggel, hideg borogatással, gyulladáscsökkentő krémmel. Legyen készenlétben kalcium pezsgőtabletta és antihisztamin tabletta, mely a nem allergiásoknak is enyhülést hoz.

Jó tudni, hogy a méhek, poszméhek csak védekezésből, végveszélyben támadnak. A darázs, lódarázs viszont gyakran agresszív, csípéskor fullánkjuk nem szakad ki, így többször is szúrhatnak.

Megelőzésként tartsunk be néhány fontos szabályt:

Dr. Pálffy Márta
allergológus szakorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!