Keresés
Close this search box.

Hogyan lassítsuk az ételek felszívódását?

//

A cukorbetegek és az inzulinrezisztenciában szenvedők jól tudják, nem mindegy, mikor milyen felszívódású ételek kerülnek a tányérra. Íme, néhány praktika, mellyel csökkenthető egyes ételek glikémiás indexe.

Hogyan lassítsuk az ételek felszívódását?

Akár betegség, akár fogyókúra miatt fontos, jó tudni, hogy az ún. glikémiás index (GI) megmutatja, mennyivel emeli meg az adott étel a vércukorszintet a glükózhoz képest. Erre főként a reggeli és esti étkezésnél fontos szigorúan odafigyelni, mivel ezek igen inzulinérzékeny időpontok, az ilyenkor elfogyasztott gyors felszívódású ételek hirtelen vércukor-emelkedést okoznak, a hasnyálmirigyet nagy mennyiségű inzulin kiválasztására kényszerítik, ami gyorsítja kimerülését.

A tej és az amúgy nagyon egészséges gyümölcsök jó része is magas GI-vel rendelkezik, így ezek fogyasztását mértékkel, és inkább a kisétkezésekre időzítsük.

• Szénhidrát mellé fogyasszunk zsiradékot vagy fehérjét: előző fehér rizs példánkban, lassíthatjuk a felszívódást egy szelet csirkemellel, plusz egy tejszínes öntettel.

• Magas amilóz tartalom: fehér rizsünknél és búzaliszt alapú tésztánknál előnyösebb e lassabban lebomló keményítőfajtát tartalmazó durum tészta és basmati rizs fogyasztása.

• Savak: a saláták ecetes öntettel lassabban szívódnak fel, mint a joghurtosak.

• Csak rövid hőkezelés: ne főzzük szét az ételeket, mert azzal gyorsítjuk felszívódásukat!

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!