Keresés
Close this search box.

Kamaszok veszélyben

//

A fiatalok napjainkban egyre veszélyesebb káros szenvedélyekkel, gyakori éjszakázással, súlyos alváshiánnyal rombolják egészségüket és jövőjüket. Lássuk a tényeket!

Kamaszok veszélyben

Az elmúlt évek adatai alapján, jelentősen emelkedett a fiatalok droghasználata, a dohányzás havi és napi gyakorisága, az alkoholt kipróbálók, és le is részegedők aránya.

Fővárosi 10. osztályos diákok közül például, 31% naponta dohányzik, 50%-uk fogyasztott jelentős mennyiségű alkoholt a kérdezést megelőző hónapban, 27%-uk pedig le is részegedett. 29%-uk próbált ki már életében valamilyen tiltott vagy legális drogot, 12%-uk pedig megismerkedett a mefedron nevű újabb kábítószerrel is. A 9-12. évfolyamosok 23%-a életében már 3-nál többször fogyasztott marihuánát, 9%-uk pedig 20-at is meghaladó alkalommal. Említést érdemel, hogy a táncos szórakozóhelyekre járó fiatalok között az átlagnál intenzívebb szerhasználat jellemző. (Nemzeti Drog Fókuszpont)

Egy 2012-es, 50 000 személy bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy a rendszeres marihuána használat a pszichózis kockázatát 3,7-szeresére, a skizofréniáét 2,2-szeresére, a rövid pszichotikus epizód kockázatát pedig duplájára növelte. Számtalan vizsgálat bizonyítja, hogy a marihuána egyáltalán nem ártalmatlan rekreációs szer, hanem komoly pszichóziskockázatot jelent. Fontos a fiatalokat felvilágosítani arról, hogy nagy veszélynek teszik ki magukat, ha engednek a kíváncsiságnak vagy a társasági nyomásnak, mert ugyan a marihuána dózisfüggő mértékben okozhat pszichózist, de senki nem tudhatja, számára mi a „dózis”. Bárkiben lappanghat pszichózishajlam, bárki bekattanhat akár egyetlen spanglitól is. (tenyek-tevhitek.hu)

A Pediatrics folyóiratban megjelent kutatás szerint, az elmúlt 20 év alatt jelentősen lecsökkent a tinédzserek alvásideje. Ebben fontos szerepet játszik egyrészt a megnövekedett internet és közösségi média használat, másrészt a növekvő iskolai elvárások miatt, a közösségi élet, szórakozás estéről éjszakára, s a hajnali órákra tolódása.

Mindez hosszú távon az energiatartalékok kimerüléséhez, fejfájáshoz, koncentrációs zavarhoz, hangulatingadozáshoz, krónikus fáradtsághoz, a vese és mellékvese működésének gyengüléséhez, magas vérnyomáshoz, elhízáshoz és cukorbetegség kialakulásához is vezethet. Alapvető ezért a napirend, s a szokások sürgős megváltoztatása: korábbi lefekvés, s az ágyban az internetezés és tévézés helyettesítése ellazulást segítő tevékenységekkel.

Dr. Vida Zsuzsanna
neurológus, szomnológus főorvos
joalvaskozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!