Keresés
Close this search box.

Melyik fülem cseng?

//

Ha eltalálod, szerencséd lesz! Jól ismert ez a játék, hiszen mindenkivel előfordul, hogy pár másodpercig valamelyik fülében sípoló, zúgó, csengő hangot hall. Él közöttünk azonban közel 500 ezer ember, akiknél a fülzúgás szünet nélküli, megnehezítve mindennapi tevékenységüket, egész életüket!

Melyik fülem cseng?

Az érintettek többsége csak hosszú idő után fordul orvoshoz: hetekig-hónapokig vár, míg a fülzúgás nemcsak a munkát vagy tanulást, de már a nyugodt pihenést is zavarja. Megpróbálnak együtt élni vele, pedig a korai orvosi segítséggel nagyobb az esély arra, hogy a panaszok teljesen megszűnjenek.

Rövid ideig tartó fülzúgást okozhat zajártalom (koncert, petárda, zajos munka), középfülgyulladás vagy egy fülzsírdugó is, melyet szakszerűen el kell távolítani.

Régóta fennálló fülzúgás hátterében vérellátási zavar állhat, melyet keringésjavító készítményekkel tudunk javítani, de tisztázni kell az esetleges szív- és érrendszeri, anyagcsere-, endokrinológiai vagy neurológiai betegségek gyanúját is. Fontos a mielőbbi kivizsgálás, mivel a kiváltó ok lehet egy fokozatosan súlyosbodó betegség (pl. fokozódó érszűkület), melyre így időben fény derülhet.

Ugyancsak fülzúgást okozhatnak a nyaki csigolyák elváltozásai, a fogászati rendellenességek, a stressz, az élvezeti szerek, de jelentkezhet gyógyszer-mellékhatásként is. A fülcsengést kiváltó okok között meg kell említenünk még egy elég gyakori jelenséget, az elégtelen folyadékbevitelt. Sokszor a folyadékháztartás rendezése, a kellő mennyiségű ivás, önmagában is megszünteti a fülzúgást, de a gyógyszeres és egyéb kezelések hatásosságához is nélkülözhetetlen.

Amikor nem sikerül feltárni a fülzúgás kiváltó okát, és a keringésjavító kezeléstől sincs érezhető javulás, alternatív kezelési módokat alkalmazunk. Megfelelően kiválasztott elfedő hangot adó kis készüléket – zajgenerátort – alkalmazunk, hogy az agy „elfelejtse” a berögzült hangot.

A pulzáló elektromágneses mező terápia pedig nemcsak a pici erek keringését, a mikro-cirkulációt, s így a sejtek oxigénellátását javítja, hanem az egész anyagcsere-rendszerre jó hatással van.

Dr. Fülöp Györgyi
fül-orr-gégész, audiológus szakorvos
fulorrgegekozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!