Keresés
Close this search box.

Szűk erek – szerteágazó tünetek

//

Az érszűkület a verőerek – artériák – falának kóros átalakulása, merevvé válása, melyet a belső átmérő, így a keringő vérmennyiség csökkenése jellemez. Emiatt romlik az ellátott szövetek tápanyag- és oxigén-ellátottsága, ami súlyosabb esetben – testszerte – az érintett szövetek elhalásához is vezethet, legyen szó akár az agyról, szívről, szemről, vagy leggyakrabban az alsó végtagokról.

Szűk erek – szerteágazó tünetek

A perifériás érbetegség, közismert nevén érszűkület, az általános érelmeszesedés egyik megjelenési formája, mely Magyarországon mintegy 400 ezer embert érint. Fokozottan veszélyeztetettek, akik dohányoznak, magas a koleszterinszintjük, cukor- vagy magasvérnyomás-betegségben szenvednek, illetve öröklött hajlamuk van, azaz családjukban gyakran fordul elő érbetegség.

Az érbetegségek az egész érrendszer területét érinthetik, emiatt egyidejűleg jelentkezhet érszűkület az agyat ellátó, vagy a szemet behálózó erekben, a szívkoszorúerekben, vagy a lábakban.

Egy friss tanulmány szerint, a 45 év feletti, kezeletlen magas vérnyomás hatására fokozottan károsodnak az agyi erek. A kutatás szerint ez leginkább a diasztolés érték kiugrásának tudható be, hiszen ennek minden 10 pontos növekedése 7%-kal megnöveli a kognitív problémák kialakulását. A szisztolés vérnyomás-emelkedés az agyi kiserek károsítása révén fokozza a memóriazavart. A megelőzéshez, a későbbi demencia elkerüléséhez elengedhetetlen a vérnyomás normalizálása megfelelő gyógyszerekkel, és ezt támogató számos természetes készítménnyel.

A cukorbetegség szemészeti szövődményei, a szemfenéki elváltozások egyik formája sem jár fájdalommal, sem külső gyulladás jeleivel, ezért nagy jelentőségűek a rendszeres, évente elvégzett szemészeti szűrővizsgálatok, s az idejében megkezdett szakszerű kezelés. A szövődmények megelőzése, mérséklése érdekében sokat tehetünk az erek állapotát javító készítmények alkalmazásával.

A végtagokban – főként a lábakban – kialakuló érszűkület oka szintén az erek elmeszesedése. A kezdeti panaszmentes állapot után később, járáskor fájdalom, hosszabb gyalogláskor ún. „intermittáló sántítás” jelentkezik. Pihenésre a panaszok szűnnek. Később már nyugalomban is – főleg fekvő helyzetben – éjszaka jelentkezik a fájdalom, ami felkelés után enyhül. A rossz vérellátás miatt a láb hideg, zsibbad. Súlyos állapotban a végtagokon fekély, szövetelhalás alakulhat ki. Ha az érszűkületes végtagot bármely sérülés, ütés, pedikűrözésnél vágott seb éri, azonnal forduljunk orvoshoz!

A test bármely részét érintő érszűkület esetében az életmód-terápia (testmozgás, stresszoldás, célzott étrend, melyben bőséggel szerepelnek esszenciális zsírsavak, növényi olajok és fokhagyma), illetve a rizikófaktorok szigorú kezelése és a rendelkezésre álló gyógyszerek együtt nagyfokú javulást eredményezhetnek – akár közepesen súlyos érszűkületnél is.

Dr. Kósa Éva
belgyógyász, angiológus szakorvos
Trombózisközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!