Keresés
Close this search box.

Fertőzések a közösségben

//

Édesanyák gyakori panasza, hogy alig kezdődött el ősszel a bölcsőde, óvoda, iskola, a gyermek máris náthás, köhög, és ez az állapot tartósan, akár hónapokig is elhúzódik. A nátha szövődményeként megjelennek a súlyosabb alsó- és felső légúti fertőzések, a gyerek nyűgös, a szülő egyre feszültebb a rendszeres munkahelyi hiányzások miatt. Nem kérdés, fontos-e a gyermek immunrendszerét erősíteni, felkészíteni a közösségben rá váró megpróbáltatásokra.

Fertőzések a közösségben

Minden gyermekközösség a kórokozók melegágya, ahol a fertőzések viszonylag gyorsan terjednek. Az egészen kicsik gyakran elfelejtkeznek a zsebkendő használatáról, így egy-egy tüsszentés során milliónyi vírus és baktérium kerülhet a levegőbe. A közösen használt játékokon is számos kórokozó rejtőzhet. A gyerekek a felnőtteknél gyakrabban érintik meg az arcukat, veszik a szájukba kezüket, a déli alvásidőben a kicsik egy magasságban, szinte egymás mellett fekszenek, így egy-két köhögés, tüsszentés mindenkihez könnyebben eljut.

Érdemes a kicsiknek mielőbb megtanítanunk tüsszentésnél-köhögésnél a zsebkendő használatát, hogy ne csak a kezükkel akadályozzák meg a bacik terjedését. Ellenőrizzük, hogy tud-e helyesen kezet mosni: szappannal alaposan átdörzsölve, a végén jól leöblítve.

Az immunrendszer éréséhez fontos, hogy a kicsi évszaktól függetlenül, naponta mozoghasson a szabadban. Hűvösebb időben se zárkózzunk a négy fal közé, gesztenyét, levelet szedni, szánkózni, vagy csak havat lapátolni még a kisebbeknek is érdekes program lehet. Óvoda-bölcsőde választásnál kérdezzünk rá az altatási szokásokra. Sok intézményben megoldják, hogy hűvösebb időben, akár dupla matraccal, hálózsákban is kint altatnak, ezzel is csökkentve az összezsúfolt csoportszobában könnyebben terjedő fertőzések kockázatát.

Pihenésre, alvásra is jusson idő! – Stresszes időszakban felnőttként is könnyebben megbetegszünk. A kényszerű alkalmazkodás, a fokozódó elvárások, az esetleges új közösségbe való beszokás sok izgalommal jár, így különösen fontos, hogy a gyermeknek lehetőséget biztosítsunk ezek feldolgozására, kipihenésére. Segítsük őt türelemmel, munka mellett is alakítsuk ki úgy az időbeosztásunkat, hogy a délutáni, esti órákban közös játékra is jusson idő, emellett a gyermeknek legalább 10-11 óra alvás szükséges. Elegendő alvás hiányában ugyanis, a gyermekek a fertőzésekkel szemben fogékonyabbá válhatnak.

A fertőzések száma tehát fenti módszerekkel csökkenthető, de teljesen nem lehet elkerülni. Az őszi-téli időszakra vonatkozóan, évi 4-5 hurutos betegség teljesen átlagosnak mondható. Habár a betegségek kezelése sokszor jelentős időt és energiát emészt fel, mégse akarjuk inkább azt, hogy a gyerek soha ne legyen beteg!

Ez ugyanis egy fontos folyamat: az egyes betegségeket leküzdve érik az immunrendszere, készül az életre.

Ami inkább lényeges, hogy gyermekek esetében különösen kerüljük az antibiotikumok szedését, mivel a fertőzések 85%-a gyermekkorban vírusos eredetű, melyre az antibiotikum nem is hat.

A fennmaradó 15% azonban olyan betegség, amelynél valóban szükség lehet antibiotikumra a súlyos szövődmények elkerülése érdekében: középfülgyulladásból például agyhártya-gyulladás, tüszős mandulagyulladásból szívbelhártya gyulladás, hólyaghurutból pedig megfelelő kezelés nélkül vesemedence gyulladás lehet. Gyermekek esetében különösen fontos a szelíd, természetes gyógymódok alkalmazása, amikor erre lehetőség van.

Dr. Hidvégi Edit
gasztroenterológus, gyermektüdőgyógyász szakorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!