Keresés
Close this search box.

Ízületkímélő tippek minden korosztálynak

//

Az ízületi fájdalom sokak mindennapjait nehezíti meg, akár idősek, akár fiatalok. Ide tartoznak a sportolók is, akiknek pontosan tudniuk kell, hogy egy kisebb megerőltetés vagy komolyabb sérülés után mit és mennyit edzhetnek. Mindenki számára fontos tudni, hogy ő maga hogyan javíthatja állapotát, csökkentheti fájdalmát.

Akár sérülés, fertőzés, gyulladás, autoimmun betegség vagy porckopás áll a háttérben, az első figyelmeztető jel a fájdalom. A lassan kialakuló artrózis – ízületi porckopás – esetében eleinte nem jelentkeznek tünetek, csak később hívja fel rá a figyelmet a fájdalom, amely főként terhelést követően vagy az időjárás változásakor jelentkezik.

Oki terápia helyett gyakran meg kell elégednünk a fájdalom csökkentését és az ízület mozgásképességét javító módszerekkel. Eközben nagyon fontos megóvnunk a maradék porcállományt, megelőzve annak további csökkenését. Erre készítmények széles választéka áll rendelkezésünkre, melyeket hosszabb távon kell alkalmaznunk.

A lökéshullám terápia oldja a fájdalmat okozó triggereket, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, nemcsak a fájdalmat csökkenti, de hozzájárul a sérült szövetek regenerálásához is. A kezelés során nagy energiájú lökéshullámot juttatunk a kijelölt helyre, amely enyhe fájdalommal járhat, de már az első kezelés is hatásos lehet. Tartósabb javulás általában 3-6 kezelés után jelentkezhet. Egyes esetekben a Guna-terápiával (orvosi kollagén bejuttatásával), az ízületeket alkotó és tartó képletek megerősítésével is tartós fájdalomcsökkenés érhető el.

Az artrózis igen gyakran a térdet érinti, mivel ez a szervezet legbonyolultabb ízülete. Ha fény derül a bajra, mindenképpen tehermentesíteni kell a térdet. Olyan sportot válasszunk, amely nem nagyon terheli az ízületi porcot, szalagokat, de erősíti a térd körüli izmokat. Íme, a legfontosabb ízületkímélő tippek:

• Ízületi kopás esetén a testedzés elengedhetetlen. Érdemes például úszni, felváltva gyors- és hátúszásban. A mellúszás azért nem ajánlott, mert egy kicsit csavarja a térdízületen belüli szalagokat. Csípőízületi problémák esetén azonban kifejezetten jót tesz a mellúszás a széles ívű lábtempó miatt, amely megelőzheti a később kialakuló ízületi zsugorodásokat.

• A biciklizés is szóba jöhet, különösen, ha sikerül deréktámaszos ülésben tekernünk, amely enyhén hátradöntött helyzetben van. Csípőízületi kopásos betegeknél is ideális megoldás lehet egy szobabicikli. Semmiképpen ne görnyedjünk előre a kormányhoz, így a derekat sem terheljük. A tekeréssel is csínján kell bánni, akinek épp térdízületi kopása van, semmiképpen se tegyen rá ellenállást, mert ez ugyanolyan terhelést jelent, mint a futás.

• Legyünk óvatosak a mindennapi, kemény talajon történő gyaloglással, mert 10-15 év alatt elkoptathatja a térdízületet.

• Az ugrálós edzések, a különböző aerobikfajták csakis egészséges ízületű embereknek ajánlottak. Alternatívaként szóba jöhet a tai csi és a mediball, amelyek finom hullámmozgásukkal kifejezetten kíméletesen javítják az ízületi porc táplálkozását, emellett élvezetesek is.

• Különösen fontos a kényelmes, párnázott cipő, szandál viselése.

• Bár az artrózis kezelésére nincs speciális diéta, a gyümölcsben, zöldségben és teljes kiőrlésű gabonában gazdag táplálkozás segít az ideális testsúly megtartásában, ez pedig lassíthatja a folyamatot, mérsékelheti a fájdalmat.

Dr. Pál Mónika
reumatológus szakorvos
oxygenfajdalomcentrum.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!