Keresés
Close this search box.

Vajon hatásos C-vitamint szedek?

//

A C-vitamin előnyeiről már sokat hallottunk. Arról viszont már kevesebbet, milyen felszívódási akadályokba ütközik a C-vitamin a szervezetbe történő bekerülése után, és emiatt milyen jelentős mennyiség ürül ki hasznosulás nélkül. Ahhoz, hogy a C-vitamin jótékony hatása érvényesülhessen, fontos, hogy olyan készítményt válasszunk, melynek hatóanyagtartalma nagy hatékonysággal képes felszívódni a szervezetbe.

Vajon hatásos C-vitamint szedek?

Nem mindegy, milyen hatékony a felszívódás!

A C-vitamin nélkülözhetetlen hatóanyag, ezt ma már mindenki tudja. Azt viszont már kevésbé, hogy a C-vitamint egész évben érdemes folyamatosan pótolni, hiszen számos jótékony hatása közül az egyik legfontosabb, hogy immunrendszerünk működését támogatja, hozzájárulva ezzel a civilizációs betegségek (például daganatok, szív- és érrendszeri problémák, allergia), a megfázás és különböző megbetegedések, valamint a stressz elleni védelemhez.

Nem véletlen, hogy Dr. Linus Pauling és Dr. Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas orvosok szerint is a C-vitaminnak minden háztartásban alapélelmiszerként jelen kellene lennie a mindennapok során. Pusztán táplálékkal ugyanis a kellő mennyiséget nem tudjuk bejuttatni. A C-vitaminpótlás így elkerülhetetlen, de a felszívódási hatékonyság szempontjából egyáltalán nem mindegy, milyen készítménnyel pótoljuk.

Komoly felszívódási nehézségek

A C-vitamint a szervezet csak korlátozottan tudja elraktározni, így a bevitelt követően a felszívódni nem képes többlet néhány órán belül távozni kényszerül a vizelettel. A kutatások azt mutatják, hogy egy 200 mg-os tablettával a vér C-vitamin szintje csaknem teljesen telítődik, sőt már ekkora mennyiség bevétele esetén is észlelhető a vizeletben fel nem szívódott C-vitamin. Ráadásul, minél nagyobb C-vitamin dózishoz jut a szervezet egyszerre, annál kisebb mennyiséget képes hasznosítani belőle. 1000 mg hagyományos C-vitaminnál akár a C-vitamin 80%-a kiürül anélkül, hogy a szervezet hasznosítani tudná.

Mi történik a fel nem szívódott C-vitaminnal? Először a vastagbélbe kerül. Ilyenkor gyakran tapasztalhatók kellemetlen mellékhatások, beleértve a gyomorégést, fájdalmakat, görcsöket, megnövekedett vizelési ingert vagy akár hasmenést – nem beszélve az extra terhelésről, amit a májnak okoz. A vastagbélből a C-vitamin egyenesen a vizeletbe választódik ki.

Ebből is látszik, hogy nagyobb dózisok szedése esetén csupán azt érjük el, hogy vizeletünk C-vitaminban különösen gazdag lesz. Ez pedig növelheti a vesekő kialakulásának kockázatát is az arra hajlamos egyéneknél.

A lényeg a hasznosulás

Fontos tudni, hogy a lényeg a minőségen, és nem a mennyiségen van. Nem nagy dózisokat kell szedni, hanem olyan készítményt, melynek a C-vitamin tartalma valóban hatékonyan képes felszívódni a szervezetbe. A liposzómális technológiával előállított C-vitamin ebből a szempontból újdonságnak számít.

Míg a hagyományos C-vitaminok esetében csupán a bevitt mennyiség egy része jut el a véráramig, és még kevesebb jut be a sejtekbe, addig a liposzómális technológia lehetővé teszi a C-vitamin kiváló hasznosulását a szervezetben.

A C-vitamint ugyanis olyan természetes foszfolipid réteg veszi körül, mely sejtmembránjainkat is alkotja. A foszfolipid réteg védőburkot nyújt a C-vitamin számára az emésztési folyamat során, és a nyújtott felszívódáson túl lehetővé teszi, hogy a C-vitamin könnyebben bejusson a sejtekbe. Így hosszabb időre képes a szervezet magas C-vitamin szintjét biztosítani. A felszívódási hatékonyságnak köszönhetően pedig, kíméli az emésztőrendszert.

Ez a megoldás a természetben sem ismeretlen. Az anyatejben például szintén ilyen foszfolipidek veszik körül a tápanyagokat, hogy a babák szervezete a lehető legjobban tudja azokat hasznosítani.

Mekkora dózist szedjünk?

A liposzómális C-vitamin esetében nagyobb dózis szedése esetén sem kell azon aggódni, hogy a C-vitamint a fürdőszobában „látjuk viszont”. De a dózisok akár csökkenthetők is, hiszen a hatóanyag eljut oda, ahol ténylegesen hatnia kell. Felnőtteken végzett vizsgálatok eredményeit nézve, például 600 mg liposzómális C-vitamin csaknem 3000 mg hagyományos C-vitaminnak felel meg. A liposzómális technológia a ma ismert egyik legfejlettebb technológia a C-vitamin sejtekhez való célzott eljuttatásában. A tudomány és a természet ötvözésével kiemelkedően magas felszívódást tesz lehetővé a véráramba és a sejtekbe.

Vásárlás során azonban érdemes odafigyelni, milyen minőségű az adott készítmény. Lényeges szempont, hogy a készítmény természetes hatóanyagokat tartalmazzon, ellenben ne tartalmazzon semmilyen felesleges adalékot, például mesterséges színezéket és aromát, tartósítószereket, vagy génmódosított összetevőket, melyek a szervezetet terhelik.

Forrás: ParaMedica Magazin

Mi is a liposzómális technológia?

A liposzómális technológia a legújabb technológiai áttörések egyike, melyet az orvos-kutatók a fontos hatóanyagok megfelelő szervekhez történő eljuttatására alkalmaznak. Ez a technológia ugyanis célzott szállítást tesz lehetővé a szervezeten belül.

Nevét a liposzómákról kapta. A liposzómák folyadékkal töltött gömböcskék, melyeket kívülről foszfolipid kettősréteg határol. Ilyen foszfolipidek alkotják sejtmembránjainkat is, és nélkülözhetetlen szerepet játszanak sejtjeink egészséges működésének megőrzésében.

A kezdeti kutatások során felfedezték, hogy ezek a liposzómális gömböcskék hatékonyan tölthetők meg fontos hatóanyagokkal, mert a külső foszfolipid réteg képes megvédeni a tartalmat, és képes azt a szervezeten belül oda – azokhoz a sejtekhez – szállítani, ahol arra valóban szükség van. Így a dózisok akár csökkenthetők is, hiszen a hatóanyag eljut oda, ahol ténylegesen hatnia kell.

A liposzómális technológiát – a különböző kísérletekben kimutatott hatékonyságának és számos előnyének köszönhetően – mára már számos esetben alkalmazzák. Terápiás értékét azóta is számtalan tudományos vizsgálat bizonyította.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!