Keresés
Close this search box.

Tavaszváró tisztítókúra, méregtelenítés

//

A hideg téli hónapok alatt általában nagyobb mennyiségű, magasabb kalória tartalmú táplálékot fogyasztunk, pedig a fűtött helyiségekbe zárva még az átlagosnál is kevesebbet mozgunk. Ennek eredménye a felesleges kilók mellett, a fáradtság, rossz hangulat, energiahiány, változó közérzet és az emésztési panaszok. Mindez jelzés arra, hogy ideje megkezdenünk tisztító kúránkat, hogy tavaszra, Húsvétra már jó formában legyünk.

A népi bölcsesség szerint is ajánlott az évszakok váltása előtt újra és újra megtisztítani szervezetünket az előző hónapokban lerakódott salakanyagoktól, hogy jobban tudjon alkalmazkodni a változáshoz az előttünk álló évszak során.

A vízben nem oldódó rostok a növények fás részei, illetve a maghéjak (pl. útifű maghéj – Psyllium), melyek elősegítik a bélmozgást, és „seprűként” kitakarítják a bélrendszerből az évtizedes lerakódásokat.

Ám, ez még csak a kezdet! A vesék és a belek kitisztítása önmagában még nem jelenti a szervezet méregtelenítését! A zsírszövetek például igen sok méreganyagot raktároznak, a kúránk során felszabaduló méreganyagok pedig nagyrészt a májba kerülnek.

Igen sok betegség gyökere a májban felhalmozódott toxikus anyagokhoz kötődik. A méreganyagokkal telítődött máj ugyanis egy idő után már nem tudja maradéktalanul ellátni méregtelenítő funkcióját, így egyre több toxin kerülhet a vérrel és a nyirokrendszer működésével a szövetekbe. Ennek következménye az immunrendszer gyengülése, allergiák, bőrbetegségek, gombafertőzések, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, daganatos betegségek stb. kialakulása.

Megfigyelések szerint, szinte minden krónikus betegség esetén óriási mennyiségű epekő halmozódik fel a májban. Sokan azt hiszik, hogy epekövek csak az epében vannak, pedig a májban lényegesen több képződik belőlük. Elzárják az epecsatornákat, ezzel hátráltatják az epeáramlást.

A máj naponta 1,1-1,6 liter epét termel, sok emberben viszont csak egy csészényi, vagy még annál is kevesebb termelődik. A csökkent epetermelés és epeáramlás közvetlenül vagy közvetve összefügg valamennyi betegség kialakulásával.

Az epekövek kialakulásához számos tényező vezethet: túlzott mennyiségű étkezés, nassolás, késői vacsorák, túlzott fehérjefogyasztás, kevés folyadékbevitel, zsírszegény diéta, hormonpótló terápiák, fogamzásgátlók szedése, szintetikus gyógyszerek, fogkrémekkel bevitt mérgező fluorid, valamint a napi bioritmus felborulása (alvás-ébrenlét, étkezések rendje, több órás tévénézés).

A máj epecsatornáinak megszabadítása a kövektől, májtisztítások sorozatával lehetséges. A kúra részletes leírása megtalálható Andreas Moritz: A csodálatos máj- és epehólyag tisztítás című könyvében (www.fhlkiado.hu), rövidített változata pedig paramedica.hu online magazinunk 2012. október–novemberi Dietetika rovatában olvasható. Alkalmazzuk tehát a számunkra leginkább megfelelő tisztító, méregtelenítő módszereket! Nem kevés, amit cserébe kapunk: jó közérzet és erőnlét, nagyobb teherbírás, vitalitás, hosszabb élet.

Forrás: ParaMedica Magazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!