Keresés
Close this search box.

Vércukorszint-szabályozás szerves krómmal

//

A vércukorszint stabilizálása nemcsak a cukorbetegségben szenvedőknek, hanem mindenkinek nagyon fontos egészsége szempontjából. Ennek szabályozásában – számos tényező mellett – a krómnak is fontos szerep jut, mely számtalan – kevésbé ismert – jótékony hatással is bír.

Vércukorszint-szabályozás szerves krómmal

A króm, mint fontos nyomelem, különféle élelmiszerekben fordul elő, s az inzulin által elősegíti a cukormolekuláknak a véráramból a sejtekbe való bejuttatását, ahol a cukor aztán energiává alakul át. A szerves króm jótékony hatással bír a zsíranyagcserére és természetes módon csökkentheti a koleszterinszintet is.

Kutatások bizonyították, hogy az élelmiszerekkel és étrend-kiegészítőkkel bevitt szerves króm hozzájárul a vércukorszint-egyensúly kialakításához, fenntartásához és a szervezetben termelődő inzulin optimális működéséhez. Mindemellett a króm rendkívül alacsony toxicitású, biztonságosan adható ásványi anyag.

Rövid úton a súlycsökkenés felé

A szervezetnek szüksége van krómra annak érdekében, hogy a cukrot közvetlenül a véráramból a sejtekhez tudja közvetíteni, ahol a cukor energiává alakul. Krómhiány esetén zavarok léphetnek fel a vércukorszint-egyensúlyban. Ennek következménye az indokolatlan cukor utáni sóvárgás, ezért nagyon nehéz megállni, hogy ne együnk egy kis süteményt, csokoládét vagy más édességet, ami aztán hízáshoz vezet.

A finomított élelmiszerek (pl. cukor, fehérliszt) kisebb mennyiségben tartalmazzák ezt az alapvető ásványi anyagot. Feldolgozás és melegítés hatására ugyancsak csökkenhet az élelmiszerek króm-tartalma.

Szerves króm a jobb felszívódásért

A krómnak szerves és szervetlen formája is létezik. A kettő közötti különbség a tápanyag biológiai hozzáférhetőségében rejlik. Míg a szervetlen króm felszívódása nem kielégítő, addig a szerves króm magasabb biológiai hatékonysággal, jobb felszívódással rendelkezik.

A megfelelő mennyiség

A krómból nincs egységesen javasolt napi beviteli mennyiség (RDA). A szakértők azonban, általában egyetértenek abban, hogy a legtöbb ember napi króm-igénye valahol 50 és 200 mg között van. A nyugati országok étrendje krómban rendkívül szegény, éppen ezért érdemes a pótlás lehetőségét figyelembe venni. A vércukorszint-ingadozásra hajlamos szervezet számára hasznos segítségnek bizonyulhatnak a jó minőségű, szerves króm tartalmú étrend-kiegészítők is, különösen, ha ún. GTF-krómot tartalmaznak – ezzel hasznos kiegészítő lehetőséget biztosítanak a diabetes eredményes kezeléséhez.

Forrás: ParaMedica Magazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!