Keresés
Close this search box.

Korai fejlesztés gyengéd érintéssel

//

Az ún. Bowen technikát ma már a fizikoterápia homeopátiájaként emlegetik, mivel elsősorban nem is a tüneteket kezeli, hiszen a probléma oka nem mindig ott van, ahol a fáj. A holisztikus szemléletű feszültségoldó-gyógyító-regeneráló érintést előszeretettel alkalmazzák kisbabák, gyermekek sokirányú kezelésére.

Korai fejlesztés gyengéd érintéssel

A szülés és születés óriási igénybevételt jelent babának és anyának egyaránt. Nemcsak a babának, de az anyukának is segítségre lehet szüksége a gyermekágyi időszak nehézségei, az esetleges császármetszés utóhatásai, a szoptatás kezdetén gyakori elégtelen tejbelövellés vagy mellgyulladás esetén. Ilyen panaszokra is rendelkezésre állnak speciális pontokat tartalmazó technikák.

A koraszülött vagy oxigénhiányos babák jóval több odafigyelést, utógondozást igényelnek az éretlenségükből adódó lemaradások miatt, ahol a későbbi mozgásfejlesztésnek kiemelt jelentősége lesz.

Az első 6 hétben gyakori probléma, hogy a méhen belüli kényszertartás miatt a baba nem tudja például mindkét irányba fordítani a fejét. Ilyenkor csak az egyik oldali mellből akar szopni, a másikat el sem fogadja. Néhány hatékony fogással ilyen helyzeteken is lehet segíteni.

A gyermek mozgásfejlődését figyelve, sok szülőnek túlzott elvárásai vannak, míg mások talán észre sem veszik, ha gyermekük mozgáskészsége nem kielégítő. Magyarországon egységesen elfogadott elvek alapján, a koragyerekkor.hu portálon tájékozódhatnak a szülők, hogy mikor és mit „kell” tudnia egy megfelelően fejlődő babának. Szakemberek számára a gyerekalapellatas.hu portál áll rendelkezésre információval.

Bowen-technikával segíteni tudjuk az esetleges elmaradások, hiányosságok pótlását. Sokszor elég csak megmutatni, „helyzetbe hozni” a babát, és már csinálja is az adott mozgásformát.

Legyünk óvatosak a „majd kinövi” szemlélettel, ugyanakkor nem segít az sem, ha szülőként úgy érezzük, tehetetlenek vagyunk, csak a szakemberek segíthetnek. Igyekezzünk szülőként jól használható, támogató információk birtokába jutni, akár gyermekünk állapotáról, fejlődéséről, akár a megfelelő szakemberről, szemléletről, módszerről van szó, hiszen a döntés felelőssége a szülőké.

Ne hagyjuk elszaladni a korai életszakasz adta lehetőségeket! Ne fussunk ki az időből, de vegyük figyelembe, hogy ma Magyarországon a korai fejlesztő módszerek világviszonylatban is jelentős választéka áll rendelkezésünkre. Ha úgy gondoljuk, hogy gyermekünknek tanácsadásra, kísérésre, vagy fejlesztésre van szüksége, meg kell találnunk a legmegfelelőbbet, mennyiségben és minőségben egyaránt.

Mindez nemcsak a mozgásfejlődéssel kapcsolatban, hanem a különböző betegségek, fejlődési rendellenességek, csecsemőkorban jellemző nehézségek, hasfájás, fogzás körüli fájdalmak, gyakori bukás, vagy épp a szocializálódást, nevelést (pl. szobatisztaság) érintő fejlesztésekre is igaz.

A kisgyermekkor további szakaszaiban a különböző mozgási és tartási problémákkal, a beszédfejlődés megkésésével és viselkedési zavarok esetén érdemes szakember segítségét kérnünk.

Kisiskolás korban a beiskolázás körül adódhatnak addig fel nem ismert nehézségek. Az iskolakezdés után pedig a különböző „disz”-es funkciózavarok, olvasási, írási vagy számolási nehézségek kerülnek előtérbe. A szorongásos tünetek is felerősödhetnek, újra előjöhetnek vagy megszaporodhatnak a már rég elfelejtett éjszakai bepisilések is. Hosszan sorolhatnánk, egészen a kamaszkori nehézségekig, mennyi területen lehet szüksége gyermekünknek szakszerű segítségre.

A Bowen-szemlélet szelíden közelít az esetekhez, csak annyi impulzust ad, amennyivel nem terheli túl a kezelendő személyt, s időt hagy a szervezetnek, hogy használva a kapott információt, megteremtse a maga aktuális egyensúlyát. Esetlegesen visszatérő problémáknál, elegendő „emlékeztetni” a szervezetet, hogy a már beépült regeneráló információk újra működésbe lépjenek.

Bóta Ildikó
DSGM mozgásterapeuta, mentor; Bowen-alkalmazó
bababowen.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!