Keresés
Close this search box.

Probiotikumot a kismamáknak!

//

Már a gyermekvállalás tervezésének időszakában kiemelt jelentőségű a hüvelyflóra stabil, egészséges összetételének megteremtése, fenntartása és ellenőrzése. Mindez a várandósság idején még fontosabb, hiszen a magzat, majd a csecsemő további életét, egészségét is alapvetően befolyásolja.

Probiotikumot a kismamáknak!

A hüvelyflórában élő szervezetbarát baktériumtörzsek számának, összetételének, egyensúlyának felborulása könnyen utat nyithat számos fertőzésnek, ami már magát a teherbeesést is megnehezíti. A várandósság alatti fertőzések esetén, a kórokozók a magzatot is károsíthatják, sőt koraszüléshez is vezethetnek. A hüvelyflórából feljutó fertőzés miatt a magzat a születés során, a szülőcsatornán való áthaladáskor is megfertőződhet. Ennek az ad különös jelentőséget, hogy a szülőcsatornából, az egészséges anyai hüvelyflórából származó lactobacilusok hivatottak benépesíteni a csecsemő még steril bélrendszerét, ami a továbbiakban immunrendszerének, így egészségének alapját is képezi.

Az esetleges hüvelyi fertőzés miatt szükségessé váló gyógyszeres kezelés hátrányos a magzat számára, az alkalmazott antibiotikumok pedig a hüvelyflóra további károsodását, összetételének patológiás irányba történő változását vonja maga után, melynek gyakori következménye a hüvelyfolyás.

A kismamák többsége tapasztal valamilyen mértékű hüvelyfolyást a várandóssága alatt, amennyiben ez nem jelentős mennyiségű, átlátszó és szagtalan, akkor vélhetően a megváltozott hormonszinthez kapcsolódó élettani jelenség. Azonban, ha állaga, színe és szaga megváltozik, esetleg égő, csípő vagy viszkető fájdalomérzet társul hozzá, feltétlenül szakorvosi vizsgálatot és kezelést igényel.

Becslések szerint, a nők háromnegyede élete során legalább egyszer átesik valamilyen hüvelyi – leginkább hüvelygomba – fertőzésen, amely gyakrabban fordul elő a várandósság, vagy más immunhiányos állapot idején.

Erre tekintettel javasolt még a tervezett fogantatás előtti kivizsgálás, a hüvelyflóra ellenőrzése, illetve a szervezetbarát élő mikroorganizmusok, a probiotikumok várandósság előtti, alatti és utáni alkalmazása, ami nemcsak az anya, de gyermeke egészsége szempontjából is meghatározó.

Forrás: ParaMedica Magazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!