Keresés
Close this search box.

Állati veszélyes nyaralás!

//

Nagyobb utazás előtt legtöbben összecsomagolnak egy kisebb „elsősegély dobozt”, melybe fertőtlenítő- és kötszereket, esetleg vérzéscsillapítót tesznek. Fontos azonban, hogy csak a viszonylag kicsi, „mindennapos” sebek ellátására vállalkozzunk, komolyabb seb, esetleg extrém sérülés – például állatharapás, medúzacsípés, kígyómarás – esetén kérjünk orvosi segítséget.

Állati veszélyes nyaralás!

Általában csak hírből hallunk a szúnyogok által terjesztett maláriáról és sárgalázról, a legyek terjesztette parazitákról, a bolhák közvetítette pestisről és rühességről, melyek ellen – ha mi is utazunk – még a trópusokon is a testet teljesen fedő, könnyű öltözékkel, és a mezítláb járás mellőzésével védekezhetünk.

Ugyancsak mezítláb a fűben sétálva kaphatja el a turista a horogféreg-fertőzést is, mely esetén a féreglárva a bőrön átfúrva magát, kerül a szervezetbe. Szintén a bőrön átfúródva fertőz a vérmétely, melynek lárvája édes vizekben él, ezért turistáknak nem javasolt a trópusokon folyókban és tavakban úszkálni.

A tengerben lubickolva találkozhatunk medúzákkal, melyek szúrása fájdalmat, zsibbadást, esetenként súlyosabb tüneteket is okozhat. A tengeri sün, csillag és uborka tüskéi, egyes szivacsfélék, korallok és halak érintése is erős bőrreakciót válthat ki. Elsősegélyként a tüneteket tengervizes, majd ecetes vagy alkoholos vízzel történő lemosással, illetve gyulladást, allergiát csökkentő krémekkel enyhíthetjük. Szükség esetén forduljunk orvoshoz.

Az extrém utazási körülményeket kedvelőknek feltétlenül javasolt a megelőző oltási sor beadása. Ne induljunk el távoli „last minute” útra sem az előírt védőoltások nélkül, fontos tudnunk, hogy a védettség kialakulásához 4-6 hét szükséges!

Minden seb más, a kezelésük is eltérhet attól függően, hogy vágott, horzsolt, vagy égési sérülésről van szó. Első lépés az esetleges vérzés csillapítása, elállítása. A következő lépés a sebtisztítás, a seb környékét tiszta folyó vízzel alaposan lemossuk, hogy több baktérium már ne juthasson a sérült felületre. Harmadik lépés a seb fertőtlenítése, e célra legyen elsősegély dobozunkban fertőtlenítő szer, például jód.

Vágott vagy horzsolt, felületi seb esetében hámosító kenőccsel gyorsíthatjuk a gyógyulást. Minden harapott seb esetén nagy a fertőzésveszély, melynek első jele a pír, a melegség és érzékenység a nyomásra, később láz és pulzáló fájdalom jelentkezhet. Minden harapott sebnél azonnal forduljunk orvoshoz! Égési sérüléseknél legfontosabb a hűtés hideg folyóvízzel. A felületes égési seb könnyen gyógyulhat, a mély égés orvosi ellátást igényel.

Prof. Dr. Ternák Gábor
egyetemi tanár, PTE IKO intézet igazgatója

Utazáshoz, konkrét helyszínekre vonatkozó további hasznos tanácsokat olvashat szerzőnk Utazás – egészség utazóknak c. könyvében, mely a SpringMed Kiadónál jelent meg – www.springmed.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!