Keresés
Close this search box.

Felfáztam?!

//

A nyári strandolások, fürdőzések kapcsán, a természetes és mesterséges vizekben élő kórokozók kellemetlen alhasi panaszokat okozhatnak, melyek a fertőzést követően napokkal, hetekkel később is jelentkezhetnek.

Húgyúti fertőzésekre különösen hajlamosíthatnak a következő tényezők: férfiak esetében prosztata-megnagyobbodás, hólyagnyaki merevség, húgycsőszűkület következtében kialakuló vizeletpangás, hólyagkövesség, nőknél különböző eredetű nőgyógyászati, kismedencei gyulladások, esetleg hormonális tényezők (fogamzásgátlók szedése, menopauza időszaka).

Természetesen mindkét nem esetében rizikótényező lehet a gyakori partnerváltás, esetleg alkalmi szexuális kapcsolat óvszerhasználat nélkül.

Oki terápiaként húgyúti fertőtlenítők és egyszerűbb esetben 1-2 napig antibiotikum tartalmú granulátum adagolása javasolt.

Súlyosabb vagy visszatérő fertőzések, gyulladások esetén széles spektrumú antibiotikum adását kezdjük, melyet a kórokozó érzékenységének megfelelően választunk ki.

Emellett a legfontosabb terápia a bő folyadékbevitel, melynek hatására hígul a vizelet, így csökken a baktériumok koncentrációja is. Tüneti terápiaként non-szteroid gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók szedése, gyógyteák fogyasztása is sokat segíthet.

A fertőzések megelőzésére a bő folyadékbevitel mellett, törekedni kell, hogy a hólyagból minden vizelet kiürüljön. A panaszok kiújulását megelőzendő, kezeltessük a társuló nőgyógyászati, kismedencei gyulladásokat is. Arra érzékenyek kerüljék a lábról való felfázást, hideg kövön mezítláb járást és a hideg vízben fürdőzést, ami rontja a kismedencei keringést, a baktériumok szaporodásával szembeni ellenálló képességet.

Dr. Szűcs László
urológus szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!