Keresés
Close this search box.

Intim fertőzések a strandon

//

A nem kellő tisztaságú fürdővizek nemcsak a hólyagban, hanem a hüvelyben is fertőzést okozhatnak. A megbetegedést egysejtű élőlények és gombák egyaránt előidézhetik. A tünetek kezelése viszonylag egyszerű, ám a gyakran visszatérő, krónikussá váló panaszok megszüntetése már kevésbé könnyű.

Intim fertőzések a strandon

Viszketés, érzékenység, sűrű fehér, szagtalan folyás arra utalhat, hogy gombás fertőzést kaptunk. A leggyakoribb kórokozó a Candida-gomba, amely az egészséges szervezetben is megtalálható, túlszaporodva azonban betegségeket okozhat. Erre hajlamosíthat a túlzott cukorbevitel, a várandósság, a cukorbetegség, az antibiotikum- és szteroidkezelés is. A gombára hajlamos nőknél az orvos által felírt gyógyszerek mellett fontos lehet a szénhidrátbevitel (főleg a cukor) visszaszorítása az étrendben. Ajánlatos a műszálas fehérnemű helyett 100% pamutot választani.

“Strandfertőzéseknél” a gombák mellett a trichomonász fertőzés lehetősége is számításba jöhet, de az bizonyos, hogy az AIDS és a szifilisz csakis nemi úton terjed, és a trippert sem lehet strandolás útján elkapni.

Meleg vizes medencékben amúgy jóval gyakoribbak a fertőzések, a hideg vizek nem kedveznek a baktériumok és vírusok szaporodásának, s a termálvizek sem tartalmaznak kórokozókat.

Nem kell lemondanunk a strandolás örömeiről, de tartsunk be néhány fontos szabályt: lázas vagy hasmenéses beteg ne menjen a medencébe; a vízből kijőve zuhanyozzunk le, és azonnal cseréljük fürdőruhánkat szárazra; menses alatt ne menjünk a medencébe. A strandok homokja széklettel fertőzött lehet, ezért homokozás után rögtön mossunk kezet.

Sok nő téved, amikor gyakori hüvelyöblítéssel próbál védekezni a fertőzés ellen, holott így éppen „kimossa” a védelmet biztosító baktériumflórát is. Ennél hatékonyabb, ha a női egészséges hüvelyflórát erősítjük, a védőhatású baktériumok számát növeljük probiotikus készítményekkel.

Ajánlott emellett a tejsavtartalmú tisztálkodó szereket választani, ugyanis ezek a lúgos szappanokkal ellentétben nem károsítják a védőréteget. Hasznos segítség lehet a tejsavas intim törlőkendő, a probiotikum tartalmú tampon és hüvelytabletta, illetve a bidé szakszerű használata.

Dr. Demjén László
nőgyógyász szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!