Keresés
Close this search box.

Összevissza ver a szíve?

//

A nyári hőség mindenkit megvisel, különösen a szívbetegeket. Ilyenkor még többen észlelik, hogy erősebben, néha kissé szabálytalanul ver a szívük. A tünetet fokozhatja a stressz, a megerőltető edzés, egyes hormonális problémák, de súlyosabb betegségek jelző tünete is lehet.

Összevissza ver a szíve?

Szívritmuszavarról (arrhytmiaról) akkor beszélünk, amikor a szív dobogásának üteme megváltozik, túl gyors vagy lassú, s mellé tünetként nehézlégzés, légszomj, szédülés, mellkasi fájdalom is társulhat. Sokan megijednek ilyenkor, de az sem ritka, hogy semmilyen panaszt nem észlelnek, csak kivizsgálás alkalmával derül rá fény. Amennyiben nem pillanatnyi stressz vagy megerőltetés okozza, hanem egy alapbetegséghez társul, akkor annak kezelésével rendezhető az állapot.

A ritmuszavar lehet a kezeletlen hipertónia szövődménye is. A magas vérnyomás jellemzően nem jár tünetekkel, sokszor csak a szövődmények okozta panaszok miatt derül ki. A tartósan magas vérnyomás hatására a bal szívkamra izomzata megvastagodhat. Az izomtömeg növekedése oda vezet, hogy elégtelen lesz a terület vérellátása, ami ritmuszavart okoz.

Az átmeneti ritmuszavarok és vérnyomáskiugrások felismerésében segít a 24 órás – otthon hordható – EKG és vérnyomásmérő készülék, melyek felhelyezését és kiértékelését szakorvosi központok végzik.

A komplex kezelés része a gyógyszeres terápia és az étrendi ajánlások mellett, a személyre szabott mozgásprogram. A rendszeres sport ugyanis, jelentősen csökkenti a vérnyomást. Túlsúlyos középkorú hölgyeknél heti 3×20 perces kardio-mozgással (4 km/óra sebességű gyaloglással) 8 hét alatt átlagosan 24 Hgmm-rel csökkent a szisztolés érték, ráadásul a felesleges kilóktól is nagyrészt megszabadultak, ami köztudottan a szív-érrendszeri betegségek egyik fő rizikófaktora.

Dr. Kapocsi Judit PhD
Med. habil. e. docens, kardiológus, belgyógyász
trombózisközpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!