Keresés
Close this search box.

Pollenallergia szempanaszokkal

//

A pollenek a nátha és egyéb légúti tünetek mellett más allergiás panaszokat is okozhatnak, így például kötőhártya-gyulladást, szemhéj- és arcduzzanatot, de súlyosbodhat tőle akár az ekcéma is.

Pollenallergia szempanaszokkal

A pollenek által okozott allergiás betegségek öröklött hajlam és környezeti tényezők hatására alakulnak ki, s az allergén növény virágzásának idején jelentkeznek. Legismertebb formája a szénanátha: a beteg tüsszög, köhög, orrfolyást, orrdugulást, szemviszketést tapasztal az év adott időszakában. Egyeseknél az adott pollen csak szemtünetet okoz, melyhez esetenként szemhéj- és arcduzzanat is társul.

Az időszakosan jelentkező allergiás kötőhártya-gyulladást tehát a szemekbe kerülő pollenek okozzák. A szemhéjak belső és a szemgolyó külső felszínét borító vékony kötőhártya gyulladása a betegnél viszketést, szemvörösséget és könnyezést okoz. Amennyiben nem kezeljük, a viszketés miatti dörzsöléssel másodlagos fertőzést is okozhatunk.

A szemtünetek leghatékonyabb kezelése megfelelő szemcsepp rendszeres használatával javasolt – ennek kiválasztásához kérjük szemész vagy allergológus szakorvos véleményét.

Fogadjuk meg az alábbi tanácsokat:

Dr. Pintér Judit, allergológus főorvos
Dr. Garaczi Edina, bőrgyógyász-allergológus szakorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!