Keresés
Close this search box.

Szemünknek is árt az erős napfény!

//

Életünk során a szemünket ért sugárzásmennyiség, azaz fénykárosodás halmozódik. Ne tekintsük ezért divatcikknek a napszemüveget, használatára a gyermekeknek és az időseknek éppúgy szüksége van! Bizonyos élelmiszerek gyakori fogyasztásával pedig belülről is erősíthetjük szemünk védelmét.

Szemünknek is árt
az erős napfény!

Talán meglepő, hogy az ember szemét élete során érő UV-sugárzás 80%-a 18 éves kor előtt történik. A kisgyermekek szeme ráadásul több UV-A sugarat enged át a retinára, mint a felnőtteké, így náluk fokozottabb a kockázat.

Az UV-sugarak elsősorban a retinát károsítják, ami fokozza az időskori vakság fő rizikófaktorának, az ún. sárgafolt-elfajulásnak a kockázatát. Az UV-sugárzás roncsolhatja a szaruhártyát, és tönkreteheti a szemlencsét is, szürkehályogot okozva, sőt a szem rákos megbetegedéséhez is vezethet. Leginkább az UV-B sugarak károsítják a szemet. A szabadban dolgozók, a kék szeműek és a lézeres szemműtéten átesettek számára feltétlenül javasolt a napszemüveg viselése.

Jó szolgálatot tehet egy széles karimájú kalap is, de nem helyettesíti a jó napszemüveget, mely 100%-os UV-védelmet biztosít. Néhány gyártó ezt „400 nanométeres UV-elnyelés” felirattal jelzi a terméken. Hasznos, ha a szemüveg oldalt is véd, a lencse színének megválasztásánál pedig vegyük figyelembe, hogy a zöld és szürke biztosítja a legjobb színlátást, a sárga a jó képélességet, barnával pedig kontrasztosabban lehet látni (a kéket inkább vakító hóban tudjuk télen használni). Ne legyen túl sötét a lencse, mert a kitágult pupilla még sérülékenyebb az UV-sugarakkal szemben.

A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása mellett az étrendre is érdemes odafigyelnünk. Kifejezetten szemvédő élelmiszernek tekinthetjük az A-vitaminban gazdag tojássárgáját és a májat, a béta-karotinban gazdag sárgarépát, míg C-vitamint paprikából vagy savanyú káposztából nyerhetünk, de a lencsében lévő cink, valamint a spenótban, káposztában lévő antioxidáns hatású lutein is segít megőrizni a szem épségét. Gyógynövények közül a szemvidítófű, illetve orvosunk, gyógyszerészünk által javasolt szemvédő vitaminok, készítmények is kiegészíthetik szemünk sikeres nyári védelmét.

orvostkeresek.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!