Keresés
Close this search box.

Mozgásszervi fájdalmak csillapítása – hazai szokások

//

Egy 2016. májusi kutatásból kiderült: a magyar felnőttek 76%-a él együtt valamilyen mozgásszervi fájdalommal, s azt nagyrészt tablettákkal igyekeznek enyhíteni. Honfitársaink ilyen panaszokra, marékszámra eszik a gyógyszereket, amivel jelentősen megterhelik szervezetüket, és sajnos csak kevesen nyitottak a kíméletesebb megoldások kipróbálására.

Mozgásszervi fájdalmak csillapítása – hazai szokások

2013-ban a teljes hazai gyógyszerkiadás 643 milliárd forintot tett ki. Minél idősebb valaki, annál több tablettát fogyaszt főként krónikus betegségekre: magas vérnyomásra, koleszterinproblémákra, egyéb szív- és érrendszeri betegségekre, mozgásszervi és ízületi problémákra. A rengeteg pirula nemcsak a pénztárcánkat, hanem a szervezetünket is megterheli!

Egy 65 éves, átlagos férfi vagy nő jelenleg napi 8-10 készítményt vesz be, melyet csökkenteni kellene a lehetséges káros kölcsönhatások kiküszöbölése érdekében. Igen sokan nagy mennyiségben szednek fájdalomcsillapítókat is, melyeket egyéb módszerekkel is helyettesíteni lehetne.

A megkérdezettek 45%-a hát-, derék-, láb- és ízületi fájdalmakra inkább tablettát használ, és ez a szám az idősek körében még magasabb. Sajnos sokan még mindig csak a szájon át bevehető fájdalomcsillapítókban hisznek, pedig a szakemberek szerint léteznek előnyösebb megoldások is. A helyileg használatos, több órán át ható krémek, gélek, tapaszok alkalmazásával kiváltható az állandó tablettaszedés. Ez különösen ajánlott az egyébként is sok gyógyszert szedő időseknek, mert így nem terhelnék tovább a szervezetüket.

A lakosság nagy része nincs tisztában a helyi fájdalomcsillapítási lehetőségekkel. Érdemes tehát körülnézniük a patikában, hiszen már léteznek olyan külsőleg alkalmazható igen hatékony készítmények, melyek hatása akár 12 órán keresztül garantált, ráadásul a szakszerűen felhelyezett rögzítő tapaszok akár napokig is fennmaradhatnak, megfelelő tartást, támasztást biztosítva a fájdalmas területnek. Ezek alkalmazásával valóban elkerülhető, hogy állandóan a fájdalomcsillapítókkal terheljük szervezetünket.

Dr. Füri Judit
reumatológus szakorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!