Keresés
Close this search box.

Pörgősek vagy lassúak vagyunk?

//

A pajzsmirigy hormonjai számos alapvető életfunkcióhoz – az agy, a test, az izmok és egyéb szervek működéséhez – nélkülözhetetlenek. Ők szabályozzák, hogy testünk sejtjei milyen ütemben használják fel a rendelkezésükre álló energiakészletet, ez is befolyásolja, hogy gyorsak, energikusak vagyunk, vagy lassabb fordulatszámon működünk.

Pörgősek vagy lassúak vagyunk?

A pajzsmirigy túlműködése esetén a „pörgős” tempót maximum a munkahelyi főnök értékeli, ám az állapottal gyakran együtt járó, viszonylag hamar kialakuló tünetek – a magas vérnyomás, lobbanékonyság, stresszérzékenység, szív-érrendszeri panaszok, izzadás, szempanaszok miatt – a páciens feltétlenül endokrinológiai kezelésre szorul. A kiváltó okok – pajzsmirigy-gyulladás, autoimmun betegség, sok jód a szervezetben, túlzott hormontermelés – jó esetben gyógyszerrel, ritkábban műtéttel kezelhető.

Alulműködés esetén a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, az egész szervezet működése – a keringés és az anyagcsere is – lelassul. Jellegzetes tünetei hosszabb idő alatt alakulnak ki: hízás, ödémahajlam, fáradékonyság, hajhullás, hideg végtagok, esetleg zsibbadás, bizsergés érzése a kezekben. Nők körében gyakoribb, ám életkor tekintetében nincs különbség: nemcsak felnőttkorban, hanem kisgyermekeknél és serdülőknél is megjelenhet. Ha az említett tüneteket tapasztaljuk, vagy meddőség, ismételt vetélés fordult elő, esetleg a családban volt pajzsmirigybetegség, ellenőriztessük a pajzsmirigy állapotát!

Az alulműködés kiváltó oka lehet: alacsony szelén- és jódfogyasztás, sugárkezelés, korábbi pajzsmirigyműtét, autoimmun folyamat.

A pajzsmirigy alulműködés gyógyszerrel kezelhető, melynek hatékonyságát – orvosi ajánlás esetén – szerves jód és szelén kiegészítéssel fokozhatjuk. A mellékhatásként jelentkező súlytöbbletet szénhidrátszegény diétával csökkenthetjük. A hiányzó hormont személyre szabott dózisban kell beállítanunk a tünetek és vizsgálati eredmények függvényében. A túl kevés hormonpótlás nem szünteti meg az alulműködés tüneteit, túladagolással pedig az alulműködés könnyen túlműködésbe fordulhat. Kezelés hiányában azonban a csökkent hormonműködés – szövődményként – károsíthatja az artériákat, ezzel megnöveli a szívbetegségek kockázatát.

Prof. Dr. Balázs Csaba
endokrinológus, immunológus főorvos
endokrinkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!