Keresés
Close this search box.

Új közösség – új kihívások

//

Szeptemberben sok gyermek tér vissza a nyári vakációról az iskolába, óvodába, sőt sokan most lépik át először az ovi vagy a suli kapuját, új környezetbe kerülve. Az új közösségben a kicsik sok, korábban ismeretlen kórokozóval találkoznak. Bár az immunrendszer éréséhez fontos, hogy bizonyos fertőzéseken átessenek, érdemes csökkentenünk ezek gyakoriságát.

Új közösség – új kihívások

Az anyukák gyakran panaszkodnak arra, hogy gyermeküknek ősztől tavaszig kisebb szünetekkel, de hónapokon át folyik az orra és gyakran köhögnek is. A nátha szövődményeként aztán megjelennek a súlyosabb alsó- és felső légúti fertőzések. A gyerek emiatt gyakran nyűgös, az anya pedig egyre feszültebb a folytonos munkahelyi hiányzások miatt. Nem kérdés tehát, hogy a gyermek immunrendszerét érdemes időben felkészíteni a rá váró megpróbáltatásokra.

A gyermekközösségekben a fertőzések viszonylag gyorsan terjednek. Elég néhány mosatlan kéz, hiányos higiénia a wc-használat után, egy-két tüsszentés zsebkendő nélkül, s máris milliónyi vírus és baktérium indul útjára. A közösen használt eszközök, játékok szintén gyorsan terjesztik a fertőzést.

Mindezt végiggondolva, érdemes mielőbb megkezdenünk gyermekünk immunrendszerének erősítését. Ősszel a természet bőségesen gondoskodik finom, vitaminokban gazdag gyümölcsökről, felesleges ezért a külföldről importált, féléretten leszedett, vegykezelt gyümölcsöket választanunk.

Adjunk gyermekünknek helyben termett, érett, hazai idénygyümölcsöket, melyek tápanyag-összetétele és vitamintartalma is jóval gazdagabb!

Természetes immunerősítők

3 tanács az erős immunrendszerért

1. Az egészséges táplálkozás mellett gyermekünk minél több időt töltsön a szabadban. A friss levegő mellett a napfény és a mozgás jótékony hatását is használjuk ki annak érdekében, hogy az előttünk álló őszi-téli időszakot kevesebb fertőzéssel vészeljük át.

2. A probiotikumok fontos szerepet játszanak a betegségek megelőzésében és kezelésében egyaránt. Ősszel érdemes tehát egy immunrendszer-erősítő probiotikum kúrával is kiegészíteni a felkészülést.

3. Stresszes időszakban felnőttként is könnyebben megbetegszünk. Az új közösségbe való beszokás bizony sok izgalommal jár, így különösen fontos, hogy a gyermek számára lehetőséget biztosítsunk az új helyzet feldolgozására. Segítsük őt türelemmel, munka mellett is alakítsuk ki úgy az időbeosztásunkat, hogy a délutáni, esti órákban közös játékot szervezünk. Hagyjunk időt a pihenésre is. Elegendő alvás hiányában a gyermekek a fertőzésekkel szemben kifejezetten fogékonnyá válhatnak.

Dr. Hidvégi Edit
gasztroenterológus, gyermektüdőgyógyász szakorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!