Keresés
Close this search box.

„Előemésztett” ételek-italok a bélflóra és az immunrendszer támogatására

//

A fermentálás az emberiség egyik legősibb tartósítási módszere. Ennek a mikroorganizmusok által elvégzett „előemésztésnek” köszönhetően a fermentált élelmiszerek könnyebben hozzáférhetővé teszik számunkra a bennük található értékes tápanyagokat, és segítik emésztésünket is.

„Előemésztett” ételek-italok a bélflóra és az immunrendszer támogatására

Az erjedés többféle lehet, ezek közül az ismertebbek a tejsavas, a vajsavas, az alkoholos és az ecetes erjedés.A fermentálás egy olyan tartósítási forma, ami káros adalékok hozzáadása nélkül történik, és mivel nem éri az ételt sem túl magas, sem túl alacsony hő, így a benne lévő vitaminok és enzimek sértetlenek maradnak.

Számtalan fermentált élelmiszerrel vagyunk körülvéve, tulajdonképpen ezek alkotják a körülöttünk található intenzív és közkedvelt ízek többségét, gondoljunk az érlelt sajtokra, húsokra, a távol-keleti szójaszószra, vagy magára a kovászos kenyérre.

A borok, sörök és egyéb szeszes italok sem létezhetnének fermentáció nélkül, ugyanúgy, mint a különféle ecetek. Talán hihetetlenül hangzik, de a csokoládé alapját képező kakaóbab jellegzetes komplex íze (akárcsak a vaníliáé) a mikroorganizmusok munkájának köszönhetően alakul ki.

A fermentált élelmiszerek fogyasztásának hagyománya évezredekre nyúlik vissza, s megtalálható mind a nyugati, mind a keleti kultúrákban. Tejsavas erjesztéssel készült már az Ókorban is a ma is igen népszerű savanyú káposzta, melyet a „bélrendszer seprűjének” is neveznek. A savanyítás után is megőrzi magas C-, E-, K- és U-vitamin tartalmát, enyhe hashajtó hatása miatt természetes béltisztító, de többek között a májat is óvja.

Ugyancsak régóta közkedvelt a kovászos uborka is, mely magas kálium-, magnézium- és szilíciumtartalma révén megfiatalítja a fáradt bőrt, egyéb hatóanyagaival együtt erősíti a kötőszöveteket, a hajat és körmöket, védi többek között az ízületeket is.

A tejsavas erjesztéssel készült ételek, zöldségek értéke, élettani hatása vetekszik, sőt – az emésztőrendszerre gyakorolt jótékony hatásuk miatt – gyakran meg is haladja a nyers ételekét.

A különféle erjesztett zöldségek – s azok préselt leve – egyesítik magukban az összetevők jótékony hatásait, tulajdonságait, egyben remek lúgosítók, melyek segítenek fenntartani a bélrendszer sav-bázis egyensúlyát. Az erjesztett zöldségeket, s azok préselt levét legkedvezőbb az étkezésekhez, főként a vacsorához fogyasztani ízlés szerint.

A nyugati típusú életmód számtalan immun- és emésztőrendszeri problémát tett gyakorivá. Az ételallergiák, ételintoleranciák, emésztőrendszeri panaszok, gyakori gombás fertőzések (pl. candidiasis) közepette kifejezetten ajánlott az étrendbe minél nagyobb arányban beiktatni a jótékony hatású, tejsavas erjesztéssel készült ételeket. Laktóz vagy kazein allergia/intolerancia esetén ajánlott erjesztett tejtermékek helyett fermentált zöldségféléket fogyasztani, melyek nem okoznak panaszt a túlérzékeny szervezetben sem.

Kerüljük ugyanakkor a bélflóra kényes egyensúlyát veszélyeztető cukrokat, édességeket, feldolgozott, finomított, adalékokkal „dúsított” félkész és készételeket.

Részesítsük előnyben a minőségi házi készítésű élelmet! Otthon mi magunk is készíthetünk fermentált zöldségeket például brokkoliból, karfiolból, sárgarépából, céklából, zellerből, paradicsomból, egyebekből.

Forrás: ParaMedica Magazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!