Keresés
Close this search box.

Intim panaszok és megoldások

//

A csökkenő libidó és a hormonális változások okozta egyéb tünetek mellett, a menopauza alatt és után a szexuális életet gyakoribb intim panaszok, sűrűbb vizelési inger és visszatérő fertőzések is beárnyékolhatják. Mit tehetünk ellenük?

Intim panaszok és megoldások

A menopauza idején a petefészekhormonok hiánya vagy csökkenő szintje miatt néhány hónap, vagy 1-2 év után jelentkezhet a hüvelyszárazság, illetve súlyosabb esetben a szeméremtest viszketése. A hüvely nyálkahártyája vékonyabb, érzékenyebb, aktusok során sérülékenyebb lehet, ami fájdalomhoz is vezethet. A hüvelyszárazságot recept nélkül kapható síkosító készítményekkel, sőt homeopátiás szerekkel vagy gyógynövényekkel is enyhíthetjük.

Keressünk feltétlenül megoldást problémánkra, s ne mondjunk le miatta a rendszeres szexről, mely – pozitív lelki hatásai mellett – a legjobb eszköz a hüvely egészségének, rugalmasságának és nedvesség termelésének megőrzésére.

A hormonhiány következtében, a húgycső hámjának sorvadása akár már fél év alatt is inkontinenciához (vizeletcsepegéshez) vezethet, ami a nők harmadánál-felénél okoz kisebb-nagyobb problémát ebben a korosztályban. A medencealap és a záróizmok következetes edzése – például intim tornával – feszessé teszi a hüvelyt, erősíti a záróizmokat, lehetővé téve a nyugodtabb hétköznapokat, és a további örömteli szexuális életet.

A változó korban a hölgyek sajnos fogékonyabbá válnak nemcsak a húgyúti fertőzésekre, de a nemi szervek gombás, bakteriális és vírusos fertőzéseire is, melyek ismétlődhetnek.

A gombák hüvelyi diszkomfort érzést, törmelékes folyást, viszketést és a nemi szervek kivörösödését okozzák. A bakteriális fertőzésekre szintén a nemi szervek viszketése, kivörösödése jellemző. Ilyenkor ne kísérletezzünk az otthoni öngyógyítással, hanem forduljunk orvoshoz!

A megelőzés érdekében erősítsük hüvelyflóránk stabilitását tejsavas, probiotikus készítményekkel, hüvelykúpokkal, hüvelytablettákkal. Esetenként – például fürdőlátogatás előtt és után – használhatunk laktózos vagy jódos hüvelyöblítőt, és közvetlenül fürdés előtt gombaellenes kenőcsöt is.

Forrás: ParaMedica Magazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!