Keresés
Close this search box.

A stressz emésztési panaszokhoz is vezethet!

//

A rohanó életvitel, a helytelen étkezés, a stressz és a kevés mozgás miatt sokan küzdenek emésztési panaszokkal. Tekintsük át a leggyakoribb problémákat és a kezelési, megoldási lehetőségeket!

A túl gyorsan, vagy az egyszerre elfogyasztott nagy mennyiségű étel gyakran vezet panaszokhoz, ám a mozgáshiány és a túlsúly is fokozhatja az emésztési problémák erősségét, gyakoriságát. Gyomorégést a reflux betegség, haspuffadást, hasmenést a laktózintolerancia, vagy a lisztérzékenység is okozhat. Az alábbi praktikák hasznosak lehetnek enyhébb tünetekre, de hosszabb ideje fennálló panaszokkal mindenképp forduljon szakorvoshoz!

Az égető, maró érzést a gyomorból a nyelőcsőbe visszajutó gyomorsav okozza. A nyáltermelést fokozó rágógumizás (nem mentolos rágóval) fokozza a nyáltermelést, a nyál pedig semlegesíti a savas kémhatású gyomornedvet. Végső esetben tartsunk magunknál néhány falatot (ropit, pattogatott kukoricát vagy kekszet), melyek nem az egészséges étrend alapkövei, de gyorsan megszűntetik a gyomorégést.

Antibiotikumkúrák után gyakori a hasmenés, hasfájás, puffadás, mivel a készítmények a hasznos bélbaktériumokat is eltávolítják a szervezetből. Ilyen esetekben – a megfelelő diéta mellett – nagy jelentősége van a probiotikumokat tartalmazó kúrának, mely helyreállíthatja a normál bélműködést.

A napjainkban jellemző ülőmunka, kevés mozgás, kevés folyadékfogyasztás, rostszegény étrend mind-mind hozzájárul az emésztési problémák, főként a székrekedés kialakulásához. Segít a panaszokon a rostokban gazdag táplálkozás – napi 20-35 gramm rostmennyiséggel –, mely teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával biztosítható.

Ne feledkezzünk meg a rendszeres – legalább 2 liter – folyadék fogyasztásáról sem, hiszen az egészséges bélműködéshez ez is elengedhetetlen!

Emésztési panaszok esetén javasolt az esetleges túlsúly megszűntetése. A hasi területen lerakódott felesleg jobban hajlamosít a haspuffadásra és a gyomorégésre. Csökkentsük első lépésként az egyszerre elfogyasztott ételmennyiségeket! A többszöri kis adagokkal a gyomorégés is megelőzhető.

Dr. Hidvégi Edit
gasztroenterológus, gyermektüdőgyógyász szakorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!