A szemszárazság 6 fő oka

//

Száraznak és égőnek érzi a szemét? Nincs egyedül! A látásromlás mellett a szemszárazság az egyik leggyakoribb panasz, amivel szemorvoshoz fordulunk. Tekintsük át a leggyakoribb okokat, illetve a diagnosztikai és kezelési lehetőségeket!

A szemszárazság 6 fő oka

Miért szárad ki a szem?

A száraz szem betegség (angolul Dry Eye Disease: DED) jellegzetes szemészeti panaszokat, égő érzést, a szem enyhe bepirosodását, idegentest érzést és jól vizsgálható klinikai tüneteket okoz.

Az amerikai JAMA Ophthalmology szemészeti szaklap cikke szerint a betegség a lakosság 20-30%-át érinti, és meglehetősen negatívan befolyásolhatja a mindennapi életvitelt, különösen a képernyő előtti munkavégzést, illetve összességében rontja az életminőséget.

Íme, a leggyakoribb szemszárazsághoz vezető okok

Fokozott párolgás miatti könnyfilm felszakadás

Könnytermelési zavarok

Diagnózistól a kezelésig

Az állandó könnyfilm feltétlenül szükséges a szem felületének homeosztázisához, a jó látáshoz és a szem kényelméhez. Számos tanulmány bizonyította már, milyen nehéz ezt az állandóságot és egyensúlyt fenntartani.

Manapság még az egészséges szem is könnyebben kiszárad, hiszen rengeteg időt töltünk az elektronikus eszközök képernyője előtt és a fokozott klímahasználat még jobban megnehezíti a könnyfilm stabilitásának megőrzését. Éppen ezért ma már sok szoftverbe beépítenek olyan applikációkat, amelyek a „vizuális szünetre” és a gyakoribb pislogásra figyelmeztetik a felhasználót – a könnyfilm védelme érdekében.

Számos olyan tényező is fokozza a szemszárazságot, amelyet érdemes kiiktatni. Ilyen többek közt a dohányfüst, a száraz, poros környezet, illetve az A-vitamin hiánya.

Panaszok esetén az orvos legfontosabb feladata, hogy megállapítsa, pontosan mi okozza a szemszárazságot. Többféle objektív vizsgálati módszer is rendelkezésre áll a pontos diagnózishoz.

Amennyiben fokozott könnyvesztés miatt száraz a szem, elegendő a könnypótlás műkönnyek és szemészeti gélek segítségével. Ha kiderül, hogy egy bizonyos alapbetegség miatt alakulnak ki a tünetek, ajánlatos elsődlegesen az alapbetegség kezelése a könnypótlás mellett. Amennyiben környezeti okok miatt száraz a szem, szükségessé válhat az életmód és a munkakörnyezet megváltoztatása rendszeres műkönny-használat mellett. A műkönnyek esetében nem alakul ki hozzászokás, többet ártunk azzal, ha nem használjuk.

Ma már számos olyan termék van forgalomban, amely hosszabb-rövidebb ideig biztosítja a szem optimális nedvességét. Egyes szemcseppek olyan összetevőket is tartalmaznak, melyek a szem felszínén található hámréteg megújítását szolgálják. Az érzékeny, allergiás, vagy kontaktlencsét viselő páciensek részére tartósítószer-mentes készítmények is kaphatók. Mindenkinek magának kell kitapasztalnia, melyik műkönny válik be neki, és érdemes annál maradni. Nagyfokú szemszárazságnál a hatóanyagok gél vagy szemkenőcs formában is alkalmazhatóak, főként éjszakai használatra. Segítségükkel a szemszáradás súlyos következményei elkerülhetőek és megfelelő életminőség biztosítható.

Dr. Jánosházi Eszter
szemész szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!