Keresés
Close this search box.

Borúra derű!

//

Kedves Olvasó! Az év leghidegebb, legsötétebb időszakát éljük, mely a legtöbb ember számára testileg és lelkileg egyaránt megterhelő. A külső környezethez való alkalmazkodás talán ilyenkor viszi el a legtöbb energiánkat, így kevesebb jut az életre, egészségre és jókedvre. Kompenzálnunk pedig – jobb híján – saját magunknak kell, kérdés: mivel és hogyan?

Kezdjük mindjárt azzal, hogy óriási szerencsénk van!

Nem a skandináv országok északi részén élünk, így nem vagyunk hosszú hónapokig a hideg és sötét fogságába zárva. Ott aztán van mit kompenzálni!

Nekünk jó esetben csak 3-4 hónapon át kell plusz erőforrásokat mozgósítanunk, hogy életminőségünk romlása nélkül vészeljük át a hiányt – melyet hangulatunk terén főként a szerotonin és D-vitamin alacsonyabb szintje okozhat – mindaddig, amíg nélkülöznünk kell a tavasz, nyár és ősz kellemes melegét, derűjét, fényözönét.

Utóbbiak közül a derűre helyezném a hangsúlyt, hiszen a meleget, jobb híján egy vastag kabát, takaró, meleg fürdő és a kályha is pótolja, s mindez – esetenként szűkös napjainkban – nem is kevés, sőt…

A külső melegforrásokat minőségi módon egészíti ki, ha tudatosan „melegítő ételeket” fogyasztunk és aktív testmozgással, izmaink rendeltetésszerű használatával, vérkeringésünk javításával, felpezsdítésével, rendszeresen „hőt termelünk”.

A fény már nehezebb kérdés. Szintén villanyszámla kérdése, hogy milyen mértékben fokozzuk lakásunkban a wattokat. (Ha tehetjük, vakító fehér helyett meleg fényű izzókat válasszunk, ami nemcsak szemünk, de hangulatunk szempontjából is kellemesebb.) Éjszaka kivételével, a nappali borús órákban ne gubbasszunk a sötétben, a szürkeségben, ami igencsak ronthatja kedélyállapotunkat, fokozhatja a depressziós hangulatot. Tartózkodjunk jó megvilágításban, illetve minél többet a szabadban, ahol sokszor még borús időben is több a fény.

A „belső fényt” azonban a lámpa sajnos nem helyettesíti! Annak megteremtése és őrzése komoly munka, életre szóló feladat. Ha a környezetünkben fenntartott rend és tisztaság összhangban áll a belső renddel és harmóniával, úgy könnyebben viseljük az élet nehézségeit, megpróbáltatásait, nehezebben lesz úrrá rajtunk a szomorúság, kétségbeesés, lelki válság vagy depresszió. Ne feledjük: a REND kívül esztétikum, belül egészség!

E folyamatban kapaszkodót jelent mindenki számára a hite szerinti ima, elmélyülés vagy meditáció; a testet és lelket együtt építő, koncentrációval végzett mozgásformák; mások önzetlen segítése; a becsülettel végzett munka utáni elégedettség; a kreativitás, az alkotás öröme; az emberek, barátaink és családunk iránt érzett szeretetünk melege, végül mindenért, az életünkért, sorsunkért kifejezett, el nem múló hála.

Növeljük ezen erőforrásainkat, azok megtartó erejét az Ádventi időszakban is, hogy a Fény és Szeretet melege derűt varázsoljon hétköznapjainkba!

Békés Karácsonyt,
Derűs Újévet kívánunk
minden Kedves Olvasónak!

a Paramedica

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!