Keresés
Close this search box.

Emésztésjavító tippek az ünnepekre

//

Még aki egész éven át figyel az étkezésére, az ünnepek alatt az is „kirúg a hámból”. A következmény pedig általában gyomorfájás, telítettségérzés, gyomorégés, puffadás, energiahiány, ólmos fáradtság, rossz közérzet. Ilyenkor vagy szenvedünk, vagy bekapunk valamilyen gyógyszert, pedig természetes megoldások is léteznek.

Emésztésjavító tippek az ünnepekre

Gyakran a túl gyorsan, vagy az egyszerre elfogyasztott nagy mennyiségű étel okoz problémát. Pedig a kellemetlen puffadásos tünetek megelőzhetők, ha elegendő időt szánunk az étkezésre, lassan, alaposan rágunk. A Charleston’s Medical University kutatóinak felmérése szerint, aki legalább fél órát szán a vacsora elfogyasztására, 32%-kal csökkenti az étkezések után jelentkező puffadást, telítettséget.

Fontos az étkezés során a nyugodt környezet is. Stressz és tévénézés közben, rendszerint gyorsabban, és a szükségesnél nagyobb mennyiséget fogyasztunk el.

Csökkenthetjük a nehéz ételek fogyasztását követően jelentkező telítettségérzet, ha étkezés előtt egy teáskanál almaecetet fél pohár vízben elkeverve kortyolgatunk. Az almaecet almasav és borkő összetevői felgyorsítják az emésztés folyamatát.

Érdemes aktívabb működésre bírnunk a bélrendszert, ám ehhez ne használjunk hashajtókat, melyek hosszú távon még kényelmesebbé, lustábbá teszik a beleket. A kulcsszerep ebben inkább a magas rosttartalmú élelmiszereké és az élelmi rostoké.

A vízben nem oldódó rostok a növények fás részei, illetve a maghéjak (például útifű maghéj – Psyllium), melyek elősegítik a bélmozgást, és „seprűként” kitakarítják a bélrendszerből még a régi lerakódásokat is.

A vízben oldódó rostok (például pektinek) a „szivacs” szerepét töltik be az emésztőrendszer „kitakarításában”. Emellett javítják a szénhidrát- és zsíranyagcserét, csökkentik a cukor- és koleszterinszintet, ráadásul még az étvágyat is mérséklik, ami túlsúly, diabétesz és fogyókúra esetében előnyös, különösen most, a téli ünnepek idején.

A Canada’s McMaster University kutatói szerint, a borsmenta tea segít megelőzni a gyomorgörcsök és puffadás kialakulását. Étkezés előtt fél órával fogyasztva, segítségével elkerülhetők a diszpepszia tünetei is: a felhasi fájdalom és a telítettségérzet.

Gondolnunk kell arra is, hogy a gyomorégést reflux betegség, a haspuffadást, hasmenést pedig laktóz-intolerancia vagy lisztérzékenység is okozhatja – ez esetben javasolt szakorvoshoz fordulni a megfelelő diéta és kezelés érdekében.

Köztudott, hogy a hasznos baktériumoknak fontos szerepük van a normál bélműködés fenntartásában. A téli időszakban előfordul, hogy emésztési panaszainkat nem is a mértéktelen evés, hanem komolyabb fertőzés miatt szedett antibiotikumok mellékhatása okozza. Antibiotikum kúrák után ugyanis gyakori, hogy hasfájás, puffadás, hasmenés jelentkezik, mivel a készítmények a betegséget kiváltó kórokozók mellett a hasznos baktériumokat is kipusztítják a szervezetből. Ilyen esetekben nagy jelentősége van a probiotikumot tartalmazó ételek és kiegészítők szedésének.

Az ünnepek alatt se feledkezzünk el ugyanakkor a testmozgásról! A sport a gyomor- és bélrendszer működését több módon is támogatja: segít a súlyfelesleg csökkentésében, fokozza az anyagcserét, ráadásul az emésztőrendszeri panaszok gyakori okozója, a stressz levezetésére is alkalmas.

Dr. Hidvégi Edit
gasztroenterológus, gyermektüdőgyógyász szakorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!