Keresés
Close this search box.

Vitális immunrendszer

//

Az őszi-téli hónapokban immunrendszerünk aktivitása különösen gyakran kerül mélypontra. Ennek számtalan oka van, s nem lehet kizárólag a hideg rovására írni. Mivel erősíthetjük, óvhatjuk, támogathatjuk – lehetőleg természetes módon?

Vitális immunrendszer

Immunrendszerünket számtalan komoly megterhelés éri fejlett, civilizált létformánk ellenére. A helytelen táplálkozás, a nagyfokú stressz, a rendszertelen és mozgásszegény életmód, illetve a környezetünkből ránk leselkedő milliónyi vegyi anyag terheli leginkább szervezetünket. Az immunrendszer ezek dacára is hihetetlen dolgokra képes: legyőzi azt a milliónyi kórokozót, ami naponta bombáz bennünket; felismeri a hibás struktúrájú sejteket, és gyorsan eltakarítja őket; ugyancsak felismeri az egészségünket veszélyeztető anyagokat, s mindent megtesz azok hatástalanításáért. Ám ahhoz, hogy kifogástalanul tudjon működni, nekünk is támogatnunk kell, különben a sorozatos támadásban kimerül, s az állandó harcban alulmarad.

Az ellenállóképességet befolyásolják

Az immunrendszer működését leginkább a következők határozzák meg:

– Vitamin- és ásványisó-bevitel és tartalékok: az elfogyasztott ételek java sajnos nem, vagy csak igen kis adagban tartalmaz vitális anyagokat, vitaminokat és ásványokat. Ezért az időszakonkénti utánpótlás elengedhetetlen még akkor is, ha valaki viszonylag sok friss ételt fogyaszt. A hosszú tárolási és szállítási lánc, illetve a nagyüzemi termesztés következtében, már a friss ételek sem tartalmaznak kellő mennyiségű létfontosságú anyagot.

– Pszichés hatások: az állandósult kedvetlenség, örömtelenség, szorongás és a depresszív hangulat, valamint a félelmek jelentősen lerontják a szervezet ellenálló és megküzdő képességét. A tartós és nagyfokú stressz is megbénítja az immunrendszert. Ezért nagyon fontos, hogy a wellness jegyében ne csak a test ápolására, hanem a lelki harmónia megszerzésére is törekedjünk. Minél kiegyensúlyozottabbak vagyunk pszichésen, minél harmonikusabbak emberi kapcsolataink, annál könnyebb leküzdenünk minden bajt, s annál hosszabb és egészségesebb életre számíthatunk.

– Környezeti hatások: elsősorban a környezetszennyező anyagok, ionizáló sugarak, az elektroszmog és a gyógyszerek nem kívánatos hatásainak köszönhetjük, hogy mind több krónikus betegség alakul ki a fejlettebb ipari országokban. Ezek ellen a legnehezebb védekeznünk, de nagyobb körültekintéssel és felelősségérzettel nem lehetetlen a környezet egészségromboló hatásának enyhítése sem.

– Élvezeti szerek: sajnos kevesen tudják, hogy a feketekávé is idetartozik, nemcsak a drogok, a cigaretta és az alkohol rombolja védekező erőnket. Az élvezeti szerek rendszeres vagy időszakonkénti mértéktelen fogyasztása előbb-utóbb mindenkinél megbosszulja magát.

Influenza vagy nátha?

Az influenzát nagyon sokan összekeverik a meghűléssel, náthával. Ugyan mindkét betegséget vírusok okozzák, és a tünetek között is vannak hasonlóságok, de míg a nátha általában könnyű lefolyású, addig az influenza súlyos, szövődményeket gyakran okozó betegség.

A nátha ritkán okoz hőemelkedést, az influenza azonban mindig magas lázzal, valamint jellemző végtag- és izomfájdalommal jár.

Influenza esetén kiemelt szerepe van a pihenésnek és az intenzív immunerősítő kezelésnek a szövődménymentes gyógyulás érdekében.

Természetes antibiotikumok a konyhából

Ha az enyhébb fertőzéseket és gyulladásokat nem gyógyszerekkel kívánja gyógyítani, csupán ki kell nyitni a hűtőt, vagy be kell menni a kamrába. A természet számos kiváló alternatívát kínál, olyan növényeket, melyeknek antibakteriális, vírus- és gombaellenes hatása van, segítik a gyulladás gyors megszűnését és oldják a köhögést is. Több közülük remek immunerősítő is, tehát rendszeres fogyasztásuk megelőzésre is ajánlható.

– Toplistás hagymafélék – A vöröshagymát és a fokhagymát évezredek óta használja a népgyógyászat. Az utóbbi évek kutatásai bebizonyították, hogy a fokhagymában értékes antioxidánsok találhatók, melyek segítik a vírusok és baktériumokat elpusztítását, valamint az immunrendszert is erősítik. A gyakran fogyasztott hagymafélék csökkentik az érelmeszesedés és a szívbetegségek kockázatát, sőt még a rákmegelőzésben is sikeresek lehetnek.

Hagymaszirup köhögés és hörghurut ellen: keverjünk el egy apróra vágott hagymát 3 evőkanál mézzel és 1 deci vízzel. Melegítsük forrásig, majd hagyjuk néhány órát állni, és passzírozzuk át. A szirupból napi 3×1 evőkanálnyit vegyünk be. Hatását fokozhatjuk egy teáskanál tormával vagy kakukkfűvel. Gyerekek is fogyaszthatják.

Antibakteriális (fok)hagymatinktúra: intenzív hagymakúrát végezhetünk, ha a hatóanyagokat alkohollal vonjuk ki a vörös- vagy fokhagymából. Vágjuk nagyon apróra a friss hagymát, öntsük fel 1/4 liter 70%-os alkohollal. 10-14 napig hagyjuk állni, öntsük le róla a levet, és a hagymadarabkákat passzírozzuk át. A folyadékot kávészűrőn átszűrhetjük, hogy a maradék hagymadarabkákat eltávolítsuk. Napi 4 teáskanálnyit vízzel keverve vegyünk be.

– Gyömbér – Erős gyulladáscsökkentő, a megfázás és influenza megelőzésében és kezelésében jelentős eredmények érhetők el vele. Torokfájás esetén adjunk felforralt vízhez egy teáskanálnyi gyömbért és mézet, a makacs köhögést is csillapítja, ha egy csipetnyi szegfűszeget is adunk hozzá.

Inhaláláshoz egy liter forró vízbe 1-2 teáskanálnyi gyömbérport és néhány csepp eukaliptusz- vagy kamillaolajat teszünk.

A gyömbéres borogatás javíthatja a vérkeringést, és elősegítheti a méreganyagok kiürülését. Mártsunk egy törölközőt felforralt víz, durvára vágott gyömbér és néhány csepp teafaolaj keverékébe, s ezzel borogassunk. Izomfájdalmak esetén pedig borsmenta olajt is használjunk.

– Mustár – Izotiocianát nevű komponense gyulladáscsökkentő, de mérsékli a bélrák kialakulásának esélyét is. Jó hatású asztma és ízületi gyulladás esetén, ugyanakkor kiváló omega-3, magnézium- és szelénforrás is.

Váladékoldásra dörzsöljünk be a mellkast mustárral és tegyünk rá kicsavart, melegvizes borogatást. Torokfájás csillapítására igyunk fél teáskanál mustárt citromlével, mézzel egy fél pohár vízzel.

– Torma – Fő hatóanyaga a mustárolaj, valamint a szinigrin és a glukonnaszturcin nevű glikozidok, de van benne C-vitamin és kálium is. Hatékony természetes csíraölő szer, pakolásként segít makacs köhögés, fejfájás, idegi fájdalmak, például derékzsába vagy isiász esetén is.

– Kurkuma – A baktériumgyilkos, rákellenes aranysárga fűszernövény erős antioxidáns tulajdonságú. Az utóbbi évek legkedveltebb gyulladáscsökkentő fűszerévé vált. Gátolja a gyulladáskeltő leukotrién képződését, stimulálja a mellékvese kortizol termelését. Különösen hatékony ízületi gyulladás, reuma és heveny fertőzések esetén.

– Méz – Számos kórokozóval veszi fel harcot, s a baktériumok nem válnak rezisztenssé rá. Ne csak torokfájás idején fogyasszuk! Próbáljuk ki méhpempővel együtt a fizikai fáradtság, álmatlanság vagy székrekedés leküzdésére is! A méhpempő természetes gyulladáscsökkentő, vírus- és baktérium ellenes hatású anyag, melyet napi 3 gramm adagban, influenza esetén 7-10 napos kúraként, masszívabb vírusfertőzés esetén 90 napon át fogyasztunk.

– Shii take gomba – Egészségvédő hatása elsősorban szénhidrát-összetételében rejlik. Hatóanyagai gátolják a baktériumok és vírusok szaporodását, és erősítik az immunrendszert. Amerikai és japán kutatások igazolták, hogy egyes vírusokkal szemben 70%-os védettséget biztosít. Hasonlóan jótékony a Maytake, Cordyceps és a Reishi gomba is.

– C-vitamindús gyümölcsök – Ne feledkezzünk el az immunrendszer erősítésében, a szervezet helyreállításában fontos szerepet játszó gyümölcsökről – például kivi, narancs, citrom, mangó, ananász, goji bogyó stb.

Ha enyhébb fertőzéseket sikeresen kezelünk fenti élelmiszerek fogyasztásával, s így elkerülhetővé válik az antibiotikum kúra, ezzel megóvhatjuk bélflóránkat a károsodástól, annak minden kellemetlen emésztőrendszeri következményével együtt.

Gyógynövények és természetes szerek vírusfertőzések ellen

– Macskakarom – fontos dél-amerikai „immuntréner”. Kúraszerű szedése megelőzésre is ajánlható, ilyenkor kisebb adag is elég. Meglévő panaszok esetén átmenetileg emeljük az adagot.

– La pacho kéreg – az egyik leghatékonyabb baktérium-, vírus és gombaölő hatásokkal rendelkező gyógytea. Gátolja a gyulladások kialakulását, felgyorsítja azok lezajlását, mérsékeli a fájdalmat, segíti a salakanyagok kiürítését és támogatja az immunrendszer aktivitását. Még tea formájában is képes aktiválni a fehérvérsejtek takarító funkcióját. 4 hetes kúraszerű fogyasztása csökkenti a fertőzésekre való hajlamot, és lerövidíti a kialakult fertőzés gyógyulási idejét. Főzzünk 2 evőkanál la pacho teát 10-15 percig forró vízben, majd áztassuk további 10-15 percig. Kevés mézzel ízesíthetjük, és apránként kortyoljuk el a nap során. Ha nem ízlik a tea, keverjen hozzá borsmentát vagy bodzát.

– Noni – a gyümölcs hatóanyagai csíraölő, immunerősítő és roboráló hatással rendelkeznek. Alkalmazható allergiás betegségek, krónikusan visszatérő gyulladások kiegészítő kezelésére is. Napi 2-3×1 evőkanálnyit fogyasztunk gyümölcslével hígítva.

– Ginzeng – adaptogén, immunmoduláló, tonizáló, de prevenciós célra is használható. Fogyasztható gyógytea, vizes-alkoholos kivonatok és kapszula formájában is. Kúraszerűen fogyasztva 3 hónap után 1–2 hét szünet javasolt. Nem ajánljuk várandósok, szoptató anyák, magas vérnyomásban és szívritmuszavarban szenvedők, asztmás és tüdőtágulásos betegek, valamint véralvadási zavarokkal küzdők számára!

– A bodorrózsa (Cistus creticus) – leveléből nyert kivonat nagy mennyiségben tartalmaz polifenolokat, ennek köszönheti gyulladásgátló és antioxidáns hatékonyságát. Immunerősítő tulajdonsága hasznos mind a megelőzésben, mind a betegség leküzdésében.

– A lizin esszenciális aminosav, mely gátolja azoknak a fehérjebontó enzimeknek a működését, amelyeket bizonyos vírusok (pl. herpesz, HPV) termeltetnek a sejttel a kötőszövet feloldása érdekében. A vírus így nem tud terjedni környezetében.

– A C-vitamin mellett a cink sem maradhat ki egyetlen vírusfertőzés kezeléséből sem. Legalább 4-5 g C-vitamint és 50 mg cinket javasolt több héten át szedni.

– A bioflavonoidok megsokszorozzák a C-vitamin hatását és segítik felszívódását. Baktérium- és vírusellenes hatásuk is van, emellett gyakran alkalmazzák őket bizonyos vírusok kezelésére.

Mit tehet még?

Dr. Balaicza Erika
belgyógyász főorvos
biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók, immunerősítés,

allergiák és intoleranciák, Lyme-kór, emésztési zavarok kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!