Keresés
Close this search box.

40 felett elkerülhetetlen az ízületi fájdalom?

//

Amerikában 25 éven felül kb. 27 millió embert érint, de hazánkban is népbetegségnek számít a porckopás, mely főként a térdeket érinti. A mozgáskor jelentkező fájdalom jelentős életminőség-romlást okoz, érdemes tehát ismernünk okait, megelőzésének és kezelésének lehetőségeit.

40 felett elkerülhetetlen
az ízületi fájdalom?

Míg a fiataloknál a térd fájdalmát főként sportsérülés vagy túlterhelés okozza, addig idősebb korban az ízületek kopása, gyulladása – az osteoarthritis, a porcok degeneratív elváltozása, elvékonyodása a kiváltó ok.

A porc mintegy „kipárnázza” a csontok közti területet, így ha elvékonyodik, a csontok dörzsölik az ízületek szélét, amely teli van fájdalmat érzékelő idegvégződésekkel. Akik fiatalon sokat és intenzíven sportoltak, vagy térdsérülést szenvedtek, különösen érintettek. Az állapot jellemzője a reggeli vagy fizikai megterhelést követő fájdalom és ízületi merevség.

Kockázatnövelő mozgások: a magas intenzitású, álló testhelyzetben végzett, tengelyirányú mozgás – például futás, szökdelés –, ha azt legalább heti 3-szor egy órán át végezzük. Szintén ide tartozik minden, ami a térdet erősebben igénybe veszi, például 10 emeletnyi lépcsőzés, nehéz súlyok emelgetése, a guggolás és a hosszas térdelés.

Kockázatcsökkentő tényezők: a térdet kímélő, könnyebb mozgásformák. Egy vizsgálatban megállapították, hogy a térd porcai azoknál a legegészségesebbek, akik könnyű, közepes intenzitású kardiomozgást, erősítést végeznek, megelőzve a nem sportolókat és az erősen edzőket is. Azoknál a nőknél, akik túl intenzíven sportoltak, erősebben károsodott kollagénstruktúrát mutattak ki.

Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha a térd érintésre érzékeny, duzzadt, ha az ízületben folyadékgyülem tapintható, látható, vagy a térd mozgatásakor vagy megfeszítésekor fájdalmas kattogás vagy ropogás hallható.

Erősen csökkenthetjük az osteoarthritis rizikóját, ha figyelünk a testsúlyunkra, valamint tartózkodunk a kockázatos mozgásformáktól. Ilyen szempontból kedvező választás lehet az úszás, az aszfalt helyett természetes talajon végzett séta, vagy az elliptikus tréneren végzett edzés, szemben a térdet erősebben igénybe vevő tenisszel, focival vagy futással. Mozogni azonban mindenképp szükséges, hiszen a mozgásszegénység tovább növeli a térdproblémák kialakulásának esélyét.

Hasznos segítség lehet még az akupunktúra, a Thai Chi, a vízi torna és a viselkedésterápiák – e módszerek a fájdalomérzet leküzdésében is hasznunkra lehetnek. A vízi torna jótékony hatása abban rejlik, hogy csökkenti a térd terhelését. Elősegítik a porc regenerálódását a glukózamin és a chondroitin-szulfát vegyületek, melyek a porc előanyagait tartalmazzák. Tapasztalatok szerint, az állati fehérjék nagymértékű fogyasztása gyulladáskeltő, ezért kerülendő. Az ízületek védelmét, állapotának javítását segítő, gyulladáscsökkentő hatású étrend-kiegészítők és krémek, szükség esetén gyógyszerek kiválasztásában érdemes szakember segítségét kérnünk.

Dr. Dobos Márta
ortopéd szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!