Keresés
Close this search box.

Felfázás hólyagpanaszokkal

//

A húgyutak főként hideg időben jelentkező panaszait, s magát a hólyaghurutot is, a köznyelv „felfázásként” említi, pedig a hideghatás mellett a panaszok kialakulásában többnyire bakteriális fertőzés is szerepet játszik. Így mind a diagnózis, mind a kezelés körültekintést igényel.

Felfázás hólyagpanaszokkal

A húgyúti panaszok a nőket gyakrabban érintik, mint a férfiakat, mivel a női húgyvezeték sokkal rövidebb, a baktériumok és a hideghatás hamarabb feljut rajta. A szexuálisan aktív nők 25-30%-a életében legalább egyszer átesik hólyaghuruton. A panaszokat főként a hólyag nyálkahártyájának gyulladása okozza.

Nőknél a húgycső nyílása közel helyezkedik el a végbélnyíláshoz, így a bélben található kórokozók könnyen átjuthatnak. A hüvely flórájának esetleges megváltozása miatt megtelepedett baktériumok ugyancsak komoly veszélyforrást jelenthetnek. A „valódi” felfázást pedig olyan banális dolgok is okozhatják, mint hidegben a mezítláb, zokni nélkül járás, a vékony talpú cipő, vagy uszodában a vizes fürdőruha.

A felfázás tünetei: a szokottnál jóval gyakoribb vizelési inger, vizeléskor fájdalom a húgyhólyagban, szagos és/vagy sötét színű vizelet, fájdalom a kismedencében vagy az egész alhasban.

Hólyaghurut esetén igyunk minél több folyadékot, ami rendszeresen átmossa a hólyagot, és megnehezíti a baktériumok megtelepedését. Öltözzünk alulról is melegen, lábunkra vastag zoknit húzzunk! Vizelési inger jelentkezésekor azonnal menjünk a WC-re, soha ne tartsuk vissza, mert csak súlyosbítjuk vele a problémát.

Minden típusú „felfázás” esetén forduljunk orvoshoz, mert bakteriális okok esetén gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. A felfázás tüneteinek házilagos enyhítésére ülőfürdőt, borogatást, tőzegáfonyát és gyógynövényteákat is alkalmazhatunk. Az ülőfürdőhöz tegyünk 1 kg sót egy kád 37-38 °C-os vízbe, és legalább 20-30 percig üljünk benne – ne hagyjuk kihűlni, inkább töltsünk utána meleg vizet! A borogatáshoz 1 liter vízben 1 púpozott evőkanál cickafark teát főzzünk meg, leszűrjük, s ebbe bemártva tesszük a borogatáshoz használt anyagot az alhasra, amíg ki nem hűl. Fogyasszunk húgyúti fertőtlenítő teát, ne feledkezzünk meg a medveszőlőről és a petrezselyemről sem! (Forrás: ParaMedica Magazin)

Dr. Eörsi Dániel
orvos-szaktanácsadó

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!