Keresés
Close this search box.

Hogyan enyhítsük a torokfájást?

//

A tél végi enyhülő időjárás miatt ismét egyre többen panaszkodnak torokfájásra. A tünetek enyhítésére az első napokban érdemes bevetni néhány hasznos házi praktikát, ám hosszabb ideje fennálló vagy erősödő panaszok esetén forduljunk orvoshoz!

Hogyan enyhítsük a torokfájást?

Fagylalt pro és kontra

A hideg ételek és italok irritálhatják a nyálkahártyát, ezáltal megkönnyítik a kórokozók bejutását, így hozzájárulnak a torokfájás kialakulásához. A fagylalt fogyasztásának nemcsak negatív, hanem kedvező hatását is ismerjük: mandulaműtétek után, vagy torokfájás esetén kihasználhatjuk a hideg érösszehúzó, fájdalomcsillapító hatását egy gombóc fagylalt vagy egy pohár lehűtött tea erejéig.

Sós vizes gargalizálás

Kiválóan fertőtlenít és hidratál, ha egy teáskanál tengeri sót feloldunk 1 dl langyos vízben, és kis adagokban gargalizálunk vele. Az ízét nem mindenki találja kellemesnek, de egy próbát megér. Adhatunk a vízhez még egy teáskanál kurkumát is, de akár tabletta formájában is fogyaszthatjuk ezt az erős gyulladáscsökkentő hatással bíró gyógynövényt.

Méz

A méz számos kórokozóval veszi fel a harcot, s a baktériumok nem válnak rá rezisztensé. A hagyományos orvoslás kezdi ismét felismerni hatékonyságát ott, ahol az antibiotikumok kudarcot vallanak. Ne csak torokfájás idején fogyasszunk mézet, mert a benne található sok értékes anyag másra is jótékonyan hat. Méhpempővel együtt például fizikai fáradtság, álmatlanság vagy székrekedés leküzdésére is hatékony.

Gyömbér

Ne feledkezzünk meg a gyömbérről sem, mert igen erős gyulladáscsökkentő. A megfázás és influenza megelőzésében és kezelésében is jelentős eredmény érhető el vele. Torokfájás esetén felforralt vízhez adjunk egy teáskanálnyi gyömbért és mézet, makacs köhögésnél pedig adjunk hozzá csipetnyi szegfűszeget is. Házilag torokfertőtlenítő, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyömbérszirupot úgy készíthetünk, hogy egy darab gyömbért meghámozunk, lereszelünk, mézzel és citromlével elkeverjük, egy kis fahéjjal ízesítjük és naponta több alkalommal, egy-egy teáskanállal fogyasztunk belőle.

Fokhagyma

A fokhagyma kiváló szelénforrás, mely sokféle kedvező hatása mellett fontos szerepet játszik a vírusos eredetű fertőzések megelőzésében és leküzdésében. Torokfájás esetén önmagában, mézbe keverve, vagy citromlével is fogyaszthatjuk.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A torokfájást döntően vírusok okozzák, de lehet bakteriális eredetű is, ilyenkor antibiotikum szedésére is szükség lehet. Nem javasolt ilyen esetben otthoni kezeléssel próbálkozni, mert az elodázott orvosi vizsgálat miatt csak a szövődmények megjelenését kockáztatjuk. Az alábbi esetekben forduljunk orvoshoz:

Fontos tudnunk, hogy a vírusos torokfájás erőssége általában néhány napon belül fokozatosan csökken. A bakteriális eredetű ezzel szemben általában fájdalmasabb és hosszabb ideig is tart.

Dr. Holpert Valéria
fül-orr-gégész, foniáter szakorvos
fulorrgegekozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!