Keresés
Close this search box.

Változás: 35+ vagy 50+, avagy mikor kezdjük fiatalító programunkat?

//

Csak az utóbbi években kezdik a nőgyógyászok, endokrinológusok és pszichológusok komolyan venni azt a jelenséget, hogy egyre több 30-as éveiben járó nő keresi fel őket klimaktériumra jellemző tünetekkel. A jellegzetes hőhullámok, alvászavarok, heves szívdobogás mellett arról is beszámolnak, hogy folyamatosan túlterheltek, nehezen tudják beosztani idejüket a munka, a gyerekek, a férj és a háztartási teendők között. Szabadidőre, pihenésre egyszerűen nem jut idő. Talán Önnek is ismerős ez a helyzet?

Változás: 35+ vagy 50+
avagy mikor kezdjük fiatalító programunkat?

Ne ijednünk meg! A 30-as években a perimenopauzális krízis (PMC) tüneteiért nem a gyakorlatilag mérhetetlenül minimális hormonális eltérések felelősek, sokkal inkább a pszichés állapot. Az állandó stressz és kimerültség a hormonháztartást is kibillenti érzékeny egyensúlyából, ezzel máris megjelenhetnek a menopauzára jellemző panaszok. A folytonos lelki megterhelés és a nagyobb konfliktusok blokkolhatják a hőháztartásban is fontos szerepet betöltő petefészekhormon, a progeszteron termelődését. Ennek következményeként alakulnak ki a hőhullámok.

A nők többsége ilyenkor pánikba esik, komoly bajt feltételez a háttérben. Ez a pánik tovább rontja a hormonok egyensúlyát, s ettől még nagyobb eltolódások keletkeznek. Végül a menzesz is teljesen elmarad, ezzel az ördögi kör bezárult, teljes a krízis. A menstruációs ciklus elmaradása után nem könnyű – de nem is teljesen lehetetlen – a helyzet rendezése és a fogamzóképesség helyreállítása.

Amikor stresszben élünk, a szorongás és félelem miatt a szó szoros értelmében „elakad a lélegzetünk”. Emiatt csökken a vér oxigéntartalma, ez pedig akadályozza a hormonok szövetekbe történő bejutását. Ráadásul a vegetatív idegrendszer és a hormonrendszer funkciója is megváltozhat, ez is indokolhatja a klimaktériumra jellemző típusos tünetek kialakulását.

Minden életkorban – tehát már a 30-as években is – rendkívül fontos, hogy rendszeresen relaxáljunk, végezzünk légző gyakorlatokat (jóga, autogén tréning), és értékeljük át azokat a helyzeteket, amelyek újabb és újabb lelki terhet jelentenek számunkra. Az optimista életszemlélet, a kellő önbizalom, a problémákkal való bátor szembenézés (és nem azok elfojtása) sokat segíthetnek a testi-lelki egyensúly megteremtésében és megőrzésében.

A hormonháztartás egyensúlyát emellett a következő tényezők veszélyeztetik:

– Túlzásba vitt diétázás, fogyókúrák – mivel a hormonok elsősorban a zsírszövetben raktározódnak, egy gyors, jelentős fogyással ez a biztonsági tartalék elvész, így könnyebben felborulhat a hormonok egyensúlya a legkisebb változásra is. A kóros soványság (anorexia nervosa) egyik vezető tünete a menzesz kimaradása, a másodlagos nemi jegyek eltűnése, az összes hormonális funkció beszűkülése.

– Dohányzás – a nikotin érszűkítő, oxigénszintet csökkentő hatása miatt romlik a hormonok transzportja. A nikotin – napi 10 szál cigarettánál – gátolja a peteérést is.

– Alkohol – rendszeres, nagyobb mennyiségű fogyasztásától fokozódik a hormonok vizelettel történő kiürítése, azaz csökken a vér és a szövetek hormonszintje.

– Mozgáshiány – az izmok szoros kapcsolatban állnak az idegrendszerrel és a vegetatív, illetve hormonális szabályzás alatt álló szervekkel. A rendszeres sport segíti azok optimális működését.

– Helytelen táplálkozás – a „fast food”, a biológiailag értéktelen gyorsételek rendszeres fogyasztása kedvez a PMC korai kialakulásának. A vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok hiánya rontja a hormonok termelődését.

– Rendszeres hormonkezelés – akik hosszú ideig és szünetek nélkül szednek fogamzásgátló tablettát vagy más hormon tartalmú szert, azoknál könnyebben alakul ki PMC. A szintetikus hormonok tartósan magasabban tartják a hormonszintet, így a természetes hormontermelés folyamatosan alacsony szintű, hiszen nincs rá szükség!

Tekintsük át röviden, mit tehetünk az állapot javítása érdekében!

– Táplálkozás – teljes értékű reformtáplálkozás élő élelmiszerekkel, sok gyümölccsel, zöldséggel, a szénhidrátok csökkentésével, savanyított tejtermékekkel (túró, joghurt, kefir, sovány sajtok), napi egy-két maroknyi olajos maggal (dió, mogyoró, mandula), heti 1-2 halétellel.

– Testsúlyrendezés – ideális testsúly elérése és megtartása, mivel se az alacsony, se a túl nagy testsúly nem kedvez a hormonrendszernek. Aki hízásra hajlamos, tartson heti egy zöldség/gyümölcs vagy lénapot. Hatásosak zsír- és cukoranyagcsere aktiválására a króm és L-karnitin tartalmú készítmények.

– Sport – a kitartást igénylő sportok (úszás, kocogás, biciklizés, jóga, tai chi) javítják a közérzetet, a teljesítőképességet, csökkentik a csontritkulás kialakulásának esélyét, és elősegítik a hormonháztartás egyensúlyának fenntartását.

– Pihenés – rendkívül fontos a lazítás az erőtartalékok utánpótlása végett. Feküdjünk le időben, az éjfél előtt két óra alvás a legpihentetőbb. Alvászavar esetén vegyen este egy illóolajos, relaxáló fürdőt, igyon gyógynövényteát citromfűvel, orbáncfűvel, komlóval.

– Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek – az E-vitamin (napi 30 mg) csökkenti a hőhullámokat; a B-vitaminok (hántolatlan gabonák, olajos magvakat, élesztő, savanyú káposzta) a pszichés tüneteket is enyhítik; a magnézium (sötétzöld zöldségek, citrusfélék) főleg az idegsejtek, izmok és a szív működését javítja; a lecitin védi az idegsejteket; a cink- és szelénhiány viszont csökkenti a szexuális kedvet, ezért búzacsíra, sörélesztő, tojás, brokkoli és hal rendszeres fogyasztását ajánljuk.

– (Gyógy)növények – az ösztrogénszintet javítja a gránátalma, zeller, brokkoli és a kelbimbó. A csalán, a palástfű és a ginzeng is fontos ösztrogénforrások. A ligetszépe a hormonok képződésében játszik fontos szerepet. A barátcserje a rendszertelen és nagyobb panaszokkal járó menzesz rendezésében, a változókori tünetek enyhítésében segít. A szúrós gyöngyajak mérsékli a heves szívdobogást, a fagyöngy és a galagonya pedig a magas vagy ingadozó vérnyomást segít rendezni. A zsálya enyhíti a verítékezést, az idegrendszert stabilizálja és a hormontermelést serkenti az ananász, papaya, lucerna, zabpehely, édeskömény és a méhpempő.

Dr. Balaicza Erika belgyógyász főorvos
biológiai daganatkezelés, vitamin-infúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok kezelése
Tel: 06/20-588-28-10, www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!