A táplálkozás hatása az immunrendszer fejlődésére

//

A szervezetünkben élő jótékony baktériumokról sokat hallunk, azt is tudjuk, hogy fontos szerepet játszanak egészségünk megőrzésében. De mi köze valójában a bélrendszernek az egészségünkhöz, és miért fontos már csecsemőkortól kezdődően figyelmet fordítani a megfelelő táplálkozásra?

A táplálkozás hatása az immunrendszer fejlődésére

Az immunrendszer feladata a kórokozók által keltett fertőzések, betegségek elleni védelem, de az egyre gyakoribb allergiás panaszok megelőzésében is fontos szerepe van. Az immunsejtek rendszere egész szervezetünket behálózza, a védelem kialakításában pedig a gyomor- és bélrendszernek van kiemelt szerepe: az immunsejtek termelésének 60%-a ugyanis a bélrendszerben történik. Egy felnőtt ember vastagbelében átlagosan 1-1,5 kg baktérium található, ezek végzik a táplálékok végső lebontását, a salakanyagok kiválasztását, a vitaminok előállítását.

A jótékony baktériumok mennyiségének növelésével elősegíthetjük a fertőző és allergiás betegségek kialakulásának megelőzését.

Az immunvédelem fokozása minden életkorban, de különösen a születéstől a csecsemőkor végéig bír nagy jelentőséggel. Az újszülött bélrendszere még teljesen steril, baktériummentes, csak a születés során és az azt követő időszakaszban indul meg a baktériumok betelepedése. Ebben az életszakaszban fontos a legkedvezőbb összetételű bélflóra kialakítására törekedni, amely képes a káros baktériumokat visszaszorítani, és az immunműködést kedvezően befolyásolni.

Az újszülött babák védelmét az anyatejes táplálás biztosítja. Ha kevés az anyatej, akkor prebiotikum tartalmú tápszer adása jelent megoldást. Az ilyen típusú készítményekkel a szoptatás időszaka után, akár a kisdedkor végéig is gondoskodhatunk a természetes immunvédelem erősítéséről. Az életkor előrehaladtával változik a bélflóra összetétele, de az optimális korai táplálás kedvező hatásai később is érezhetőek: ritkábbak a betegségek, és a gyerekek egészségesebbek maradnak közösségbe kerülés után is.

A probiotikumok hatásait vizsgáló kutatások pedig az allergiás bőrbetegségek és az atópiás ekcéma tekintetében is a tünetek csökkenéséről számolnak be.

Dr. Polgár Marianne
gyerek-gasztorenterológus szakorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!