Keresés
Close this search box.

Hibás étkezési szokások, túlsúly és stressz, mint rizikófaktorok

//

A cukorbetegség alattomos kór, gyakran csak akkor okoz tüneteket, amikor már a szövődmények is kialakultak. Különösen a túlsúlyos, stresszes életet élőknek érdemes ismerniük azokat a jellemző tüneteket, melyek diabéteszre utalhatnak.

Hibás étkezési szokások, túlsúly és stressz, mint rizikófaktorok

Vegyük sorra először a diabétesz legfőbb rizikótényezőit:

Minél több a rizikófaktorunk, annál gyakrabban érdemes szűrésen részt venni. Akkor is vizsgáltassuk ki magunkat, ha a következő tüneteket észleljük magunkon: állandó szomjúságérzet, megnövekedett vizeletmennyiség, fáradékonyság, állandó éhségérzet és súlyvesztés. A viszkető bőr, a látásromlás, az éjszakai lábikragörcs, a kéz- és lábzsibbadás, illetve a hajlatokban megjelenő bőrkimaródás ugyancsak figyelmeztető jel lehet. Gyanúra adhat okot, az aceton szagú lehelet (melynek oka nem alkoholfogyasztás), az ínybetegségek, a bőrfertőzések, a lassú sebgyógyulás, nőknél pedig az elhúzódó hüvelyi gombásodás.

A csökkent glükóz-toleranciára terheléses vércukor-vizsgálattal derülhet fény. A glükóz (vércukor) szint normál esetben étkezés után sem emelkedik 7,8 mmol/l fölé, az e feletti, kisebb emelkedés (7,8-11 mmol/l) takarja az említett állapotot. Megfelelő kezeléssel ez a helyzet az esetek egy részében még visszafordítható.

Inzulinrezisztenciát általában a nem megfelelő ételek túlzott fogyasztása okoz, így a helyesen összeállított diéta jelentős változást hozhat. Ennek alapja a szénhidrátfogyasztás korlátozása, napi több kisebb adagra felosztása, s mellette bőséges zöldségfogyasztás, lehetőleg minél nagyobb arányban nyers formában. Amennyiben a menü mégis szénhidrátot tartalmaz, részesítsük előnyben a magas rosttartalmú, élesztő nélkül készült, kifejezetten alacsony glikémiás indexű (GI) ételeket Ezek szénhidrát tartalma csak lassan szívódik fel a szervezetben, így nem okoznak hirtelen inzulin- és vércukorszint-emelkedést. Ezen ételek glikémiás indexe 0-50 között van. Fontos tudnunk, hogy a stressz a már kialakult cukorbetegség állapotát is rontja, egyrészt mivel a stresszhormonok közvetlenül is képesek hatni a vércukorszintre, másrészt a kedvezőtlen körülmények hatására a cukorbeteg hajlamos elhanyagolni magát, a táplálkozását és a rendszeres vércukorszint ellenőrzést is.

Dr. Kocsi Anikó
diabetológus szakorvos, pszichoterapeuta
oxigenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!