Keresés
Close this search box.

Antioxidáns védelem béta-karotinnal

//

A béta-karotin az A-vitamin természetes elő-anyaga, mely szervezetünkben részben vitaminná alakul. A-vitaminra a sejtek növekedéséhez, fejlődéséhez, a jó látáshoz, valamint a növekedéshez és a termékenységhez is szükség van. A béta-karotin erős antioxidánsként is működik az egészség megőrzésében, a betegségek megelőzésében azáltal, hogy semlegesíti a káros szabadgyököket.

Antioxidáns védelem béta-karotinnal

Az A-vitaminok családjának két ága van: maga az A-vitamin, valamint a karotinok, melyek közül a béta-karotin a legfontosabb. Az A-vitamin csak állatokban és állati eredetű termékekben fordul elő, míg a karotinok gyümölcsökben és zöldségekben találhatók. Minden zöld növény klorofilljában vannak karotinok, melyek megkönnyítik a fotoszintézist, és védik a növényt a nap ibolyántúli sugarainak káros hatásaitól. A sárgarépa, a spenót és a brokkoli a béta-karotinban gazdag ételek közé tartoznak. A karotin étrend-kiegészítőként 3-4 nagy sárgarépa karotin tartalmával vetekszik.

A gyomornyálkahártya a béta-karotint retinollá, azaz klasszikus A-vitaminná alakítja át. Míg magát az A-vitamint túl lehet adagolni, addig a béta-karotinnál ez a kockázat kizárt: a szervezet ugyanis csak annyit alakít A-vitaminná, amennyire szüksége van. E szabályozási folyamat biztosítja, hogy nagy mennyiségű béta-karotin sem okozhat A-vitamin túladagolást.

A béta-karotin nem csupán az A-vitamin előanyaga, önálló biokémiai funkciókkal is rendelkezik: az egyik legerősebb ismert antioxidáns. Az antioxidánsok olyan anyagok, melyek semlegesítik a krónikus betegségek kialakulásáért is felelős szabadgyököket. A szabadgyökök a sejtanyagcsere melléktermékei, keletkezésükhöz a szervezeten kívüli, környezeti hatások – így például a túl erős napsugárzás – is hozzájárulnak.

A szabadgyökök jelentős károsodást okoznak a sejthártyáknak, ha azok nem kapnak védelmet. Szerepet játszanak az arterioszklerózis kialakulásában is, emellett gyorsítják a bőr és a belső szervek öregedési folyamatát. Rosszabb esetben a szabadgyökök a sejt genetikai anyagához kötődnek, degenerált sejteket képezve, melyek azután ellenőrizhetetlenül sokszorozzák önmagukat.

Ezért van az, hogy a szabadgyökök képződését segítő tényezők a betegségek kockázatát is növelik.

Leégés helyett barnulás

A sárgarépának a béta-karotin adja a jellegzetes színét. A béta-karotin az ember bőrében is elraktározódik, nagy dózisai egy idő után azt eredményezik, hogy a bőr színe a napbarnuláshoz hasonló sárgás-barnává válik. Vizsgálatok kimutatták, hogy a béta-karotin nemcsak javítja a bőr napfénnyel szembeni ellenálló képességét, de elő is segítheti a bőrpigment nagyobb arányú termelését, és ezzel a jobb barnulást.

Forrás: ParaMedica Egészségmagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!