Keresés
Close this search box.

Hidratálj! Igyál többet!

//

Felmérések szerint az emberek többsége a szükségesnél lényegesen kevesebb folyadékot fogyaszt, szinte önkéntesen szomjazik! A következmény: betegségek tömege, melyekre a víz lenne a legolcsóbb gyógymód!

A folyadékfogyasztás a nyári melegben különösen aktuális kérdés, hiszen a verejtékezéssel napi több liter vizet is el tudunk párologtatni, amit feltétlenül pótolnunk kell! Az izzadás miatti vízveszteség a vér besűrűsödéséhez, eszméletvesztéshez, hőgutához, később akár halálhoz is vezethet. A vízhiányt mindenki a szomjúsággal (száraz száj) azonosítja, pedig olyankor a szervezet vízhiánya már jelentős, a testtömeg 1%-át is meghaladhatja.

Izomzatunk 75%-a, vérünk 82%-a, tüdőnk 90%-a, agyunk 76%-a víz, sőt még csontjaink is 25%-ban vizet tartalmaznak. Egészségünk jelentős mértékben függ az elfogyasztott folyadék mennyiségétől és minőségétől, illetve még inkább attól, amit elmulasztunk meginni.

A személyre szabott napi vízszükséglet: 10 kg testsúlyonként 3,3 deciliter. Tehát egy 60 kg-os nőnek közel 2 liter víz szükséges, míg egy átlag 80 kg-os férfi vízigénye több mint 2,5 liter. Magasabb hőmérsékleten (például nyáron), illetve sport, fokozott aktivitás esetén a vízigény is magasabb.

Igyunk naponta minimum 10-szer! Kezdjük és fejezzük be a napot egy-egy pohár (2-2,5 dl) vízzel! Reggeli, ebéd és vacsora előtt fél órával , majd minden étkezés után 2-2,5 órával ugyanennyit igyunk! További 2 pohárnyit igény szerint ütemezhetünk. Ez a 2-2,5 liter csak a napi vízveszteség pótlására elegendő, a jól működő méregtelenítési folyamatokhoz ennél is több kell. Ne hajtsuk le egyszerre a folyadékot, kortyoljuk lassabban, így jobban hasznosul. Ne számítsuk be a napi folyadékfogyasztásba az amúgy is vízhajtó hatású kávét, de az alkoholt, fekete teát, koffein tartalmú üdítőket se!

Kellő mennyiségű vízfogyasztással megelőzhető sok emésztőrendszeri panasz, ízületi (nyaki, derék, térd) fájdalom, szív- és érrendszeri probléma, de elősegíthetjük vele a stressz-oldást, a fogyókúrát, sőt a vérnyomás rendeződését is.

watercure.com

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!