Keresés
Close this search box.

Miért ég a szemem?

//

Gyerekek és felnőttek egyaránt gyakran élik át nyaranta napozás, strandolás, utazás során szemük égő, szúró, viszkető érzését, melyet könnyezés és kipirosodás kísérhet. E tünetek általában kötőhártya-gyulladást jelezhetnek, melyet nem könnyű kivédeni, de a kezelése ma már meglehetősen hatékony.

Miért ég a szemem?

A szem fehér részét, az ínhártyát borító átlátszó, vékony nyálkahártyaréteg a kötőhártya, melynek elsődleges szerepe a szem kiszáradásának megelőzése és a szem mechanikai védelme. Igen érzékeny területről van szó, így ritka az az ember, aki élete során néhányszor ne találkozna a kötőhártya-gyulladás (conjuctivitis) kellemetlenségeivel.

Legfőbb kiváltó okai: a huzat, erős fény, ultraibolya sugárzás, a strand, uszoda vizéből származó baktérium, idegen anyag szembe kerülése (főként poros munkahelyeken fordul elő), allergia, esetleg kontaktlencse által okozott irritáció.

A gyulladásnak akut és krónikus formája is ismert. Mindkettőre jellemző a “csipás” szem a fokozott váladékképződés miatt. Az akut betegségnél gyakori az idegentest érzés, mintha egy apró tárgy zavarná a szemet, súlyosabb esetben még meg is duzzad a szemhéj. A krónikus gyulladás nem okoz ilyen erőteljes tüneteket, de az égő, viszkető érzés ilyenkor is megjelenik.

A strandon összeszedett bakteriális fertőzések gyakran kezelés nélkül is meggyógyulnak 8-10 nap alatt, de célzott terápiával ezt az időt 2-3 napra is lerövidíthetjük.

Az allergiás kötőhártya-gyulladás jellemzően egyéb allergiás betegségekkel, főként a szénanáthával együtt jelentkezik. Ebben az esetben a szemtünetek enyhülését az alapbetegség kezelésével érhetjük el.

Korábban házilagos kezelésként kamillateás borogatást is alkalmaztak, de mivel maga a kamilla is allergizálhat, a szakorvos általában célzott terápiát javasol.

Aki hajlamos a szemgyulladásokra, vagy már diagnosztizálták nála a conjuctivitist, tartson be néhány alapvető higiéniai szabályt: ne nyúljon a szemébe, ne dörzsölgesse, gyakran mosson kezet, ne használjon mással közös törölközőt, mellőzze a szemfestéket, főként a szempilla spirált!

Dr. Tóth Eszter
szemész szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!