Keresés
Close this search box.

Testmozgás orvosi rendelvényre!

//

A legtöbb ember azért kezd el sportolni, mert fogyni szeretne. A mozgásnak azonban a fogyás mellett számos egészségmegőrző, betegséggyógyító hatása ismert. Jelentős javulást tapasztalhatnánk, ha a rendszeres edzést - az életmódorvoslás részeként - receptre írná fel az orvos.

Testmozgás orvosi rendelvényre!

A pozitív élettani hatások gyakran a testtömeg csökkentésén keresztül jelentkeznek, de igen nagy arányban attól teljesen függetlenül is jelen vannak. Példaként szolgálhat az az ausztrál vizsgálat, melyben egy 58 fős társaság végzett heti 5 alkalommal , 70%-os intenzitású edzést, mely alkalmanként 500 kcal felhasználásával járt. Valamennyien 32-es testtömegindex-szel (BMI) rendelkeztek, és 12 hét elteltével átlagosan 3,3 kilót fogytak – 26 fő azonban egyetlen dekát sem. Vajon mi okozta ezt a nem túl biztató eredményt?

Vélhetően az, hogy az energiamérleg – az energia-bevitel és felhasználás aránya – változatlan maradt: többet mozogtak, de többet is ettek. Ilyenkor segíthet, ha mérsékeljük a terhelést: csak 50-60%-os intenzitáson történik mozgás, és fokozzuk az önfegyelmet: hiába égetünk el több kalóriát a sporttal, mégsem eszünk többet.

A vizsgálat a fentieken kívül egyéb változásokat is kimutatott:

A Heidelbergi Egyetem kutatásából kiderült, hogy míg a férfiak 47, addig a nők 60%-a betartja orvosa testmozgásra vonatkozó utasítását, ha a doktor azt írásba adja. Ez pedig óriási lehetőség az orvosok kezében, hogy felhívják a figyelmet az életmódváltás jelentőségére.

Véget kell vetni annak a szemléletnek, hogy a tévé előtt ülve, gyógyszerek bekapkodásával várunk a gyógyulásra, hiszen a valós változást csakis a páciens következetes, aktív részvétele hozhatja meg!

Dr. Babai László
a Budai Allergiaközpont igazgatója
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!