Keresés
Close this search box.

Vérnyomáscsökkentés természetes módszerekkel

//

A nyári melegben - tartva a rosszullétektől - alig mernek kimozdulni otthonról azok, akik vérnyomásproblémákkal küzdenek. Vajon a gyógyszerek szedése mellett mi magunk mit tehetünk a megelőzés és a panaszok enyhítése érdekében?

Vérnyomáscsökkentés természetes módszerekkel

A magas vérnyomás viszonylag kevés tünettel jár, általában némi fejfájást okoz, ám növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát éppúgy, mint az aneurizmáét vagy a veseelégtelenségét.

Hazánkban a felnőttek 16-20%-a, a 60 éven felülieknek pedig több mint a fele magas-vérnyomás betegségben szenved. A magas vérnyomásra való hajlam közel 40%-ban öröklődhet, de ahhoz, hogy a hajlamból betegség legyen, az életmódunk is jelentősen hozzájárul. Kialakulásában olyan tényezők is szerepet játszanak, melyek nagyrészt megelőzhetők, korrigálhatók lennének, ilyenek a mozgásszegény életmód, az alkoholfogyasztás, a stressz, a magas LDL-koleszterinszint, a fokozott sófogyasztás, az egészségtelen táplálkozás és a cukorbetegség.

Elsőként csökkentsük a testsúlyt! Ehhez fegyelmezettség és szakember által összeállított étrend szükséges, melynek hatékonyságát érvédő ételekkel, így például omega-3 zsírsavat tartalmazó tengeri halfélékkel is fokozhatjuk. Bizonyított tény, hogy már 5 kg fogyás is csökkenti a magas vérnyomásértékeket. A tartós fogyás pedig elképzelhetetlen rendszeres testmozgás nélkül.

Fogyasszunk kevesebb sót és több C-vitamint! Napi 2400 mg alá csökkentett nátrium-bevitel 2-8 ponttal csökkenti a vérnyomás átlagos értékét. Ehhez maximum napi 5-6 gramm konyhasót fogyaszthatunk. A fokozott C-vitamin bevitel ugyanakkor jótékonyan hat a kollagén termelődésére, így biztosítja az erek falának rugalmasságát. Amerikai kutatók úgy találták, hogy a vérben deciliterenként 1 mg-mal több C-vitamin kb. 4,1 Hgmm-rel csökkenti a vérnyomás szisztolés és diasztolés értékét.

Iktassunk be kardiomozgást az életünkbe! Már napi 30 perc tempós gyaloglás is érezhető változás hozhat néhány hét után, fél év után pedig már a leleteken is láthatóvá válik a javulás.

Idősebbeknek, gyógyszert szedőknek és krónikus betegeknek mindenképpen javasolt egy alapos orvosi kivizsgálás az életmódváltás előtt.

Hart Nikolett
humánkineziológus
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!