Keresés
Close this search box.

A munkahelyi stressz megbetegít!

//

Csökken a munka hatékonysága, egyre gyakoribb a betegállomány. Kevesen gondolnak arra, hogy a munkából való kiesésnek nemcsak fizikai okai lehetnek. Az egyik leginkább veszélyeztető tényező az alattomos stressz és az ezzel összefüggő betegségek.

A munkahelyi stressz megbetegít!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint 2020-ra a depresszió lesz a munkaképtelenség második legfőbb oka Európában. Egy európai uniós felmérés szerint a munkavállalók 14%-a szenved napi szinten stressztől, depressziótól vagy szorongástól, ami anyagi következményekkel is jár. A lelki zavarokból eredő teljes termelékenység csökkenést Európában évi 136,3 milliárd euróra becsülik.

A magyar vállalatok munkatársai körében korábban végzett átfogó munkahelyi stresszfelmérés eredményei ugyancsak figyelemfelkeltőek:

A munkahelyeken nemcsak anyagi juttatásokkal lehet motiválni a dolgozókat, az életminőséget az olyan lehetőségek is javítják, mint a korszerű monitorok, a térdeplőszékek, ülőlabdák vagy a rugalmas munkaidő biztosítása, nem is beszélve a stresszkezelési technikák gyakorlásáról.

Egyik leghatékonyabb eszköz a sportolási lehetőségek biztosítása. A testmozgás egyrészt a tartós egészség kulcsa, másrészt a stressz levezetésének legjobb módja, mely egy időben termel endorfint, javít a hangulatzavarokon, növeli az önbizalmat és a legkülönbözőbb egészségi problémákon is képes javítani.

A dolgozók fizikális, mentális és lelki kiegyensúlyozottságának segítése már rövid távon megtérül, hiszen nő a dolgozók lojalitása, munkakedve, így munkájukban is képesek a maximumot nyújtani.

Dr. Sztancsik Ilona
kardiológus, aneszteziológus, sportorvos
kardiokozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!