Keresés
Close this search box.

Nehezebben megy az edzés?

//

40-50 éves kor felett sem kell lemondanunk a remek fizikai kondícióról, a könnyedebb tréningekről, ám ebben az életkorban már előtérbe kell, hogy kerüljön a sportártalmak, sérülések megelőzése, a biztonság!

Nehezebben megy az edzés?

A sport számos pozitív hatása ismert, erősíti az immunrendszert, növeli a szív- és keringési rendszer teljesítőképességét, gazdaságosabbá teszi a test működését. Ezen kívül nagyon fontos, hogy az idő előre haladtával segít fenntartani az életminőségünket, lassítja a szervezet természetes leépülését. Éppen ezért az élethosszig tartó aktív élet nemcsak a fitt külsőn látszik meg, de az egészségünkre is rendkívül pozitívan hat.

Idősödve azonban gyakrabban kell szembenézni az ún. sportártalmakkal – például a porckopással, az ízületi- és izomproblémákkal –, aminek két fő oka van.

Egyrészt ezek az ártalmak a hosszú távon folytonosan ismétlődő terhelések összeadódásának az eredményei. Nyilvánvaló, hogy akik évek, évtizedek óta sportolnak, azoknál gyakrabban fordulnak elő.

Másrészt tisztában kell lenni azzal is, hogy 35 éves kor felett a szervezet olyan élettani változásokon megy keresztül, melyek hatására csökken a teljesítőképesség, az izomtömeg, a csontsűrűség, és gyengül az erek rugalmassága is. Mindez magával hozza azt is, hogy a regenerációs képesség is folyamatosan lassul.

Tanácsok idősebb sportolóknak

Védjük az ízületeket!
A mozgás ugyan segít az ízületek mozgékonyságának megtartásában, de a helytelenül végzett sportgyakorlatok, illetve a túlterhelés rontja az ízületek állapotát. Az idősödő sportolóknak fokozottan figyelmet kell fordítaniuk az erőnlétüknek és életkoruknak megfelelő edzéstervezésre, amihez szakember segítségét is kérhetjük, hiszen a szakszerűen összeállított program még javíthatja is az ízületi egészségét.

Ügyeljünk a táplálkozásra!
A szervezet változásai miatt kiemelt hangsúlyt kell, hogy kapjon a tápanyagpótlás és a folyadékbevitel. Az étrend összeállításánál figyelni kell a bevitt táplálék összetevőinek arányaira (fehérje, szénhidrát, zsír), illetve a megfelelő ásványi anyag- és vitaminpótlásra. A kívánt tápanyagpótlás kapcsán előtérbe kerül az étrend-kiegészítők használata is, kérjük ebben dietetikus tanácsát.

Támogassuk minél több oldalról a rehabilitációt!
A rehabilitáció egy többlépcsős folyamat, amelyben nemcsak egy sérült testrészt, hanem a fizikumot és adott esetben a pszichét, mint komplex egységet kell gyógyítani. A folyamat sportorvos vezetésével és sportszakemberek (gyógytornász, dietetikus) közreműködésével zajlik, akik passzív (masszázs, gyógyszeres kezelés, fizioterápia) és aktív (gyógytorna, rehabilitációs edzés) módszereket állítanak a gyógyulás szolgálatába.

Akik ifjúkoruk óta sportolnak, vagy éppen érett fejjel vágnak bele a mozgásba, tudniuk kell, hogyan érhetik el 40-50 év fölött is a képességeikhez mérten legjobb teljesítményt, ami még biztonságos. A személyre szabott edzéstervhez szükség lehet egy terhelés-élettani felmérésre, amelynek segítségével pontos adatokat kaphatunk a szervezet teljesítőképességéről, terhelhetőségéről.

A speciális légzésfunkciós vizsgálat teljesíthető futópadon, kerékpár- vagy evezős ergométeren. A légzésteljesítmény, a kilélegzett levegő mennyisége és összetétele alapján képet kaphatunk a test igénybevételéről és erőtartalékáról az adott terhelés során. A mérési adatok alapján összeállítható egy olyan edzésterv, amely mindenkiből a lehető legjobbat hozza ki, az egészség megóvása mellett.

Fülöp Tibor
Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója
sportorvosikozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!