Keresés
Close this search box.

Immunerősítő anyagok őszre-télre

//

Biztosan Ön is találkozott már olyanokkal – hacsak nem saját maga is érintett –, akik szinte egyik fertőzésből a másikba esnek. Mások ezzel szemben az influenzajárvány, a frontok, a hideg, az eső és köd dacára is egészségesek. Tudja, miért van ez így? Mert vannak, akiknek túl gyenge, másoknak viszont stabil és erős az immunrendszerük, s ettől függően betegeskednek vagy makkegészségesek. Ne bízzuk ezt a véletlenre, hiszen mi magunk is sokat tehetünk ellenálló-képességünk támogatásáért!

Immunerősítő anyagok őszre-télre

Az egészséges étkezésen és a rendszeres testmozgáson kívül az alábbi, bárhol megvásárolható vitális anyagok segítségét is igénybe vehetjük:

• Az echinacea (a bíbor kasvirág) leginkább az immunrendszer erősítésében jeleskedik. Frissen préselt levének legfőbb hatóanyaga rákötődik a vírusok és baktériumok felszínére, odavonzza a fehérvérsejteket, elősegítve ezzel a falósejtek munkáját. Visszatérő fertőzések, gyulladások, ekcémák, allergia, herpeszek megelőzésére és kiegészítő kezelésére ajánlható. Alkoholos oldatként, teaként vagy kapszula, tabletta formájában is fogyaszthatjuk.

• A shii take gomba egészségvédő hatása elsősorban szénhidrát-összetételében rejlik. Hatóanyagai gátolják a baktériumok és vírusok szaporodását, erősítik az immunrendszert. Amerikai és japán kutatások igazolták, hogy egyes vírusokkal szemben 70%-os védettséget biztosít. Hasonlóan jótékony a Maytake, a Cordyceps és a Reishi gomba is.

Macskakarom (spanyolul Una de gato, latinul Uncaria tomentosa) Dél-Amerika, főleg Peru őserdeiben honos. A népgyógyászatban az őserdők lakói elsősorban gyulladáscsökkentőként, fertőzések kezelésére és ízületi panaszok enyhítésére használták. Fő hatóanyagai különféle alkaloidok, melyek erőteljesen fokozzák a fehérvérsejtek termelődést, aktivitását és a fagocita-funkciót (idegensejtek, kórokozók, szennyeződések eltávolítását). A Solernoi Egyetemen elvégzett vizsgálatok a növény gyulladáscsökkentő, vírusölő és daganatgátló hatását egyértelműen igazolták.

• A szibériai tajgagyökér Kínában és Oroszországban olyan vidékeken él, ahol a talaj különösen gazdag ásványokban. Fő hatóanyaga, az energotin nemcsak a stressztűrő képességet javítja, hanem az immunrendszert is erősíti – különösen a stressz okozta káros hatások ellen védve azt.

• A ginzeng adaptogén, immunmoduláló, tonizáló, de prevenciós célra is használható. Fogyasztható gyógytea, vizes-alkoholos kivonat és kapszula formájában is kúraszerűen: 3 hónap után 1–2 hét szünet javasolt. Nem ajánljuk várandósok, szoptató anyák, magas vérnyomásban és szívritmuszavarban szenvedők, asztmás és tüdőtágulásos betegek, valamint véralvadási zavarokkal küzdők számára!

• A noni gyümölcs hatóanyagai csíraölő, immunerősítő és roboráló hatással rendelkeznek. Alkalmazható allergiás betegségek, krónikusan visszatérő gyulladások kiegészítő kezelésére is. Napi 2-3×1 evőkanálnyit fogyasztunk gyümölcslével hígítva.

• A homoktövis érett, sárga bogyótermése rendkívül gazdag C- és más vitaminokban, ezek együtt erősítik az ellenálló képességet. Adaptogén, antioxidáns, sejtvédő, sebgyógyulást elősegítő hatású.

• A propolisz az aminosavak, vitaminok, ásványi anyagok és bioflavonoidok széles választékát tartalmazza, áldásos hatása leginkább ezeknek köszönhető. Immunerősítőként, megelőzésre fogyaszthatjuk rendszeresen, esténként kb. 20 cseppet. Betegség esetén felvihetjük az adagot napi 2-3×50 cseppre is.

• A cink és a szelén a jól működő immunrendszer legfontosabb alappillérei. Segítik az immunrendszert gyengítő méreg- és salakanyagok elszállítását, közömbösítését. Támogatják azon enzimek és egyéb sejtvédő anyagok működését, melyek a sejtek regenerálódásáért felelősek. A cink azért is felel, hogy idegen sejtek a normál testi sejteket ne támadhassák meg, és azon ne telepedhessenek meg, ne szaporodjanak el. Aktiválja az immunsejteket is, továbbá fokozza a boldogsághormonok termelődését, melyek viszont nélkülözhetetlenek a kiegyensúlyozott ellenálló képességhez.

• A szelén a glutathionperoxidase nevű enzim alkotója. Ez egy erélyes gyökfogó és a méregtelenítésben részt vevő anyag.

• A lizin egy esszenciális aminosav, mely gátolja azoknak a fehérjebontó enzimeknek a működését, amelyeket bizonyos vírusok (pl. herpesz, HPV) termeltetnek a sejttel a kötőszövet feloldása érdekében. A vírus így nem tud terjedni környezetében.

E-vitamin: a vírusok elsőként a nyálkahártyákat támadják meg, ott okoznak a szabad gyökök mennyiségének növekedése útján gyulladást, fokozott nyáktermelést, fájdalmat, köhögést stb. Az E-vitamin az egyik legfontosabb szabad-gyökfogó anyag, ennek köszönhetően hatékonyan véd a gyulladások ellen.

• A C-vitaminról már mindenki tudja, hogy immunrendszerünk egyik legfőbb üzemanyaga, különösen a természetes ölősejteket (TK-sejtek) aktiválja. A TK sejtek a támadó vírusokat elpusztítják, és ezzel a fertőzés terjedését sakkban tartják. A C-vitamin is erősíti a stresszel szembeni védelmet, és így is fokozza a szervezet ellenálló erejét.

Ne feledkezzünk el a C-vitamint tartalmazó gyümölcsökről, melyek hatása ugyancsak kiváló a megfázások esetében. A legtöbb C-vitamint tartalmazó gyümölcsök között találhatjuk a kivit, narancsot, mangót, citromot, sárgadinnyét, ananászt, epret, goji bogyót és még sorolhatnánk. Ezek mind sikeresen küzdenek bizonyos bakteriális fertőzésekkel, segítenek az immunrendszer megerősítésében és a szervezet helyreállításában. Ha mindez nem elég, vagy kezd kitörni a nátha, akkor kiegészíthetjük a kúrát napi 3000–5000 mg elhúzódó felszívódású C-vitaminnal is.

A felsoroltakat külön-külön is kipróbálhatjuk, leghatékonyabban azonban akkor segítenek, ha kombináltan alkalmazzuk őket, hiszen egymás hatását kölcsönösen erősítik. Aki megelőzés céljából szeretné használni őket, annak kevesebb is elég lehet, ám ha már legyengült az ellenálló képessége, akkor sokkal hosszabb ideig és nagyobb adagokra lehet szüksége.

Ha enyhébb fertőzéseket sikeresen kezelünk fentiek fogyasztásával, s így elkerülhetővé válik az antibiotikum kúra, ezzel megóvhatjuk bélflóránkat a károsodástól, annak minden kellemetlen emésztőrendszeri következményével együtt.

Dr. Balaicza Erika
belgyógyász főorvos biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók, immunerősítés, allergiák és intoleranciák, Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel.: 06/20-588-28-10, www.balaicza.hu, dr.balaicza@gmail.com

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!