Keresés
Close this search box.

A nátha szövődményei

//

A téli időszakban sokan köhögnek, tüsszögnek a környezetünkben, s néha mi is áldozatul esünk a nátha vírusnak, melyen – sikeres kúra esetén – 7 nap alatt túl lehetünk. Ha azonban „nincs időnk” a gyógyulásra, a következmény arcüreg-, torok- vagy középfülgyulladás is lehet!

Messzire elkerüljük azt, aki náthás, de néha hiába, mivel a nátha még a tünetek megjelenése előtt a legfertőzőbb. A leggyakoribb a rhinovírus, mely főként cseppfertőzéssel terjed, de a kórokozók a használati tárgyakra – ajtókilincs, számítógép billentyűzete, tömegközlekedési eszközök kapaszkodói stb. – kerülve, 3 órán keresztül is életképesek maradnak és fertőzhetnek.

Ha már megfertőződtünk, legalább az első napokban pihenjünk és igyunk sok folyadékot, főleg meleg gyógynövény teákat C- és D-vitaminnal kiegészítve.

A nátha kezdetén az orrváladék jellemzően színtelen, áttetsző. Amikor sárgás-zöldes színűvé válik, már bakteriális fertőzés zajlik a szervezetben, vélhetően a pangó orrváladékban szaporodtak el a baktériumok. Fontos ezért a rendszeres orrfújás, a pangó váladék kiürítése, mely nemcsak a szabad orrlégzést, hanem az esetleges szövődmények – például az arcüreggyulladás vagy a középfülgyulladás – megelőzését is segíti. Lássuk, mit tehetünk, ha ez nem sikerülne!

1. Arcüreggyulladás A köznapi nyelvben arcüreggyulladásként ismert betegség az arc szemek alatti részének fájdalmával, nyomásérzékenységével jár. Homloküreg-gyulladás esetén pedig a homlok mellső fala, illetve a szemüreg teteje lehet fájdalmas. A  rostasejt-gyulladás az orrgyök és a szemzugok területén, az iküreg gyulladása pedig a koponya középpontján és a fejtetőn okozhat fájdalmat.

A felső légúti gyulladásokat (nátha, garat-, torok- és mandulagyulladás) gyakran kíséri az orrmelléküregek érintettsége is. A gyulladástól duzzadt nyálkahártyák miatt a melléküregek kivezető nyílása elzáródik, a váladékon elszaporodó baktériumok miatt egyre nagyobb gennygyülem keletkezik, ami feszülést, fájdalmat kelt. Ilyenkor fontos a légutak szabaddá tétele nyálkahártya lohasztó orrcseppekkel, majd orrfújással, esetleg sóoldatos orröblítéssel.

Kiegészítésként fájdalomcsillapítóra, lázcsillapítóra, nyákoldóra, esetenként antibiotikumra is szükség lehet.

2. Fülkürthurut, középfülgyulladás Erős nátha után gyakori, hogy füldugulást, átmeneti halláscsökkenést okozó fülkürthurut alakul ki, mely kezeletlenül középfülgyulladáshoz vezethet.

A fülkürt az orrüreget a középfüllel összekötő cső, melynek fő feladata a légnyomás kiegyenlítése a fülben, a dobhártya mögötti dobüregben. Nátha esetén az orrüregben és a fülkürtben a nyálkahártya megduzzad, ezáltal a fülkürt beszűkül vagy elzáródik. Romlik a dobüreg szellőzése, a kiegyenlítetlen légnyomás miatt a dobhártya behúzódik, a hallócsontok mozgása korlátozódik, melynek tünete a fül enyhe fájdalmával kísért feszülés, dugulás és halláscsökkenés.

Az állapot kezelésében elsődleges a nátha megszüntetése, a rendszeres orrfújás, érösszehúzó, nyálkahártya lohasztó orrcsepp, orrspray használata, hogy újra helyreálljon a fülkürt szellőzése. Kerüljük a huzatot, tartsuk melegen a fület, ehhez lazán vattával bedughatjuk, de infralámpával is melegíthetjük. Ha már a fül is gyulladt állapotba került, akkor a gyógyszeres kezelés mellett helyi gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító fülcseppet is alkalmazhatunk.

Akinél visszatérő panasz a fülkürthurut, már a nátha kezdetén használjon rendszeresen nyálkahártya összehúzó orrcseppet, torokfertőtlenítő tablettát, antihisztamin tartalmú gyógyszert, helyileg ható gyulladáscsökkentő fülcseppet.

Fontos hangsúlyozni, hogy orrfújásnál ne „pumpáljuk” az orrunkat, mert az orrban lévő kóros váladékból a baktériumokat és vírusokat így juttatjuk be a fülkürtbe és a dobüregbe!

Dr. Holpert Valéria
fül-orr-gégész, foniáter szakorvos
fulorrgegekozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!