Keresés
Close this search box.

Gyógynövények és vitaminok téli bajokra

//

Amikor kint hideg, fagyos vagy kellemetlenül nedves, párás idő van, kevésbé vágyunk rá, hogy hosszan élvezzük a friss levegőt. Inkább benn ülünk a fűtött szobában, közben többet eszünk és jóval kevesebbet mozgunk. Mindez nemcsak hangulatunkra, de egészségünkre, immunrendszerünk működésére is hátrányosan hat. Mit tehetnénk, hogy javítsuk hangulatunkat és megőrizzük erőnlétünket, egészségünket? Lássunk néhány tippet, melyekkel az ilyenkor gyakori bajokon enyhíthetünk!

Gyógynövények és vitaminok téli bajokra

• Téli szorongás ellen levendula és vérnarancs A fényhiányos időszakban sokaknak borongós a hangulata, szomorúak, szoronganak, indokolatlanul is sokat aggodalmaskodnak. Aki erre hajlamos, igyon meg napi 2-3 csésze levendulateát – esetleg citromfűvel és orbáncfűvel kiegészítve. Ha még jobb kedvre szeretne derülni, párologtasson a szobában vérnarancsolajat. A benne található bergamott kellemes hangulatot teremt a lakásban, emellett nyugtat, harmonizál, oldja a stresszt.

• Gyógyfűpárna az ágyba Ha a sok gond és megoldatlan feladat miatt nehezebben alszik, akkor még mielőtt altatóhoz nyúlna, készítsen magának komlóból, citromfűlevélből és orbáncfűből egy kis párnácskát. Tegye a fejpárnája mellé, és meglátja, könnyebb lesz elaludnia. Amikor a sok nyugtató aroma kezd elpárologni belőle, egyszerűen feltankolhatja újra illóolajok rácseppentésével.

• Áfonyát szürkületi vakság ellen A rövid, borús, szürke és ködös napokon, főleg a késő délutáni órákban sokan rosszabbul látnak. Autóvezetés közben különösen a szembe jövő autók visszaverődő fénye lehet zavaró és veszélyes. Enyhíthet a problémán, ha megiszik minden nap 1-2 dl áfonyalevet, mert a benne található kék festék segíti az élesebb látásért felelős sejtek működését.

• Rekedtségre fahéjat A nátha, köhögés vagy csak a száraz levegő miatt megviselt hangszálak rekedtséget okoznak. Ha nem akarja teljesen elveszíteni a hangját, jobb, ha takarékoskodik vele, és naponta többször iszik a következő koktélból: 1 teáskanálnyi fahéjat keverjen egy csésze forró vízbe, édesítse mézzel, és lassan kortyolja el.

• Igyunk sok folyadékot – Immunerősítésre legjobb a gyümölcslé: grépfrút, narancs, kivi, alma és sárgarépa frissen préselt és hígított levéből naponta 3-4-szer 2 decilitert fogyasszunk el.

Nagyon hatékony baktérium-, vírus- és gombaölő hatásokkal rendelkező gyógytea a lapachokéreg is. Gátolja a gyulladások kialakulását, felgyorsítja azok lezajlását, mérsékeli a fájdalmat, segíti a salakanyagok kiürítését és támogatja az immunrendszer aktivitását. 4 hetes kúraszerű fogyasztása csökkenti a fertőzésekre való hajlamot, és lerövidíti a kialakult fertőzés gyógyulási idejét. Használhatjuk inhaláláshoz is, mert remekül enyhíti az orr- és a légúti nyálkahártyák gyulladását.

A bodorrózsa leveléből nyert kivonat nagy mennyiségben tartalmaz polifenolokat, ezeknek köszönheti gyulladás-gátló és antioxidáns hatékonyságát. Immunerősítő tulajdonságát mind a megelőzésben, mind a betegségek leküzdésében hasznosíthatjuk.

A gyógyteák mellett nagyon jó immunstimulálók a propolisz és a virágpor. Szedhetjük őket kúraszerűen, a propoliszt külsőleg ecsetelésre is használhatjuk.

• Bíbor kasvirág – A növény frissen préselt levének legfontosabb hatóanyaga az arabinogalaktán nevű szénhidrát. Ha ez az anyag rákötődik a vírusok, baktériumok vagy daganatsejtek felszínére, odavonzza a fehérvérsejteket, és elősegíti a falósejtek munkáját. A klinikai tesztek és kutatások szerint leginkább a visszatérő fertőzések, gyulladások, ekcémák, allergiák, herpeszek és daganatos betegségek kiegészítő kezelésére ajánlható.

• Együnk vitamindús ételeket – A  C-vitaminról már mindenki tudja, hogy immunrendszerünk egyik legfőbb üzemanyaga, különösen a természetes ölősejteket (TK-sejtek) aktiválja. A TK sejtek a támadó vírusokat elpusztítják, és ezzel a fertőzés terjedését sakkban tartják. A C-vitamin erősíti a stresszel szembeni védelmet is, ezzel is fokozza a szervezet ellenálló erejét. Sok C-vitamint tartalmaznak a savanykás és déli gyümölcsök, illetve a paprika. A-vitaminban pedig a sárga és piros színű zöldségek és gyümölcsök (sárgarépa, sütőtök, paradicsom, sárgabarack kukorica) bővelkednek.

A vírusok elsőként a nyálkahártyákat támadják meg, ott okoznak a szabad gyökök mennyiségének növekedése útján gyulladást, fokozott nyáktermelést, fájdalmat, köhögést. Az E-vitamin az egyik legfontosabb szabadgyökfogó anyag, ennek köszönhetően hatékonyan véd a gyulladások ellen. Rengeteg E-vitamin található a szójában, a hidegen sajtolt növényi olajokban. Napfény hiányában ne feledkezzünk el azonban a D-vitamin pótlásáról sem!

A tönköly és a teljes őrlésű gabonák sok B-vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaznak. Ennek köszönhetően védik az idegsejteket és támogatják az immunrendszert. A  tönköly tiocianátot is tartalmaz, emiatt az egyik legkiválóbb ellenállóképesség-fokozó gabonafélénk. Fűszereink közül különösen fontos a téli időszakban a kurkuma és a gyömbér, utóbbi teaként is igen finom és hatásos.

A cink és a szelén a jól működő immunrendszer legfontosabb alappillérei. Segítik az immunrendszert gyengítő méreg- és salakanyagok elszállítását, közömbösítését. Támogatják azon enzimek és egyéb sejtvédő anyagok működését, melyek a sejtek regenerálódásáért felelősek. A cink azért is felel, hogy idegen sejtek a normál testi sejteket ne támadhassák meg, és azon ne telepedhessenek meg, ne szaporodjanak el. Aktiválja tehát az immunsejteket, emellett fokozza a boldogsághormonok termelődését is, melyek viszont nélkülözhetetlenek a kiegyensúlyozott védekezőképességhez. A szelén a glutathionperoxidase nevű enzim alkotója. Ez egy erélyes gyökfogó és a méregtelenítésben is részt vevő anyag. Szelénhez elsősorban fokhagymából, vöröshagymából, gumókból és káposztafélékből juthatunk hozzá.

• Mézes fokhagyma – A hagymafélék kapcsán említést kell tennünk nagyanyáink régi, jól bevált gyógymódjáról, melyhez tudnunk kell, hogyan lehet az igen intenzív ízű fokhagymát megszelídíteni, és csemegévé változtatni:

Tisztítsuk meg a fokhagymagerezdeket és tegyük be őket egy kisebb üveg mézbe, fedjük le az üveget és várjunk! Ha türelmesek vagyunk, néhány hét alatt a fokhagyma megsötétedik és megfesti a mézet is, amely egészen folyóssá válik az átalakulás során Végül olyan sötét színe lesz, mint a kínai szójaszósznak vagy a balzsamecetnek. A folyamat hatására a fokhagyma elveszti csípősségét és erős illatát, egyszerűen elrágható lesz, nem marad utána kellemetlen lehelet.

E módszerrel megőrizhetők és elfogyaszthatók a fokhagyma értékes hatóanyagai, melyek baktérium- és gombaellenes hatással bírnak, tágítják az ereket, csökkentik a vérnyomást és a légúti fertőzések kockázatát, antioxidánsként serkentik az immunrendszert, fertőtlenítik a szervezetet. E jótékony hatásokhoz adódik hozzá a méz természetes baktériumölő tulajdonsága.

Tipp gyomorfájósoknak: a fokhagymákat összezúzva keverjék a mézbe, s hagyják pár napig állni. A méz így még jobban tompítja a fokhagyma maró hatását.

Adagja betegségek megelőzésére: napi egy gerezd fokhagyma annyi mézzel, ami egy kiskanálon elfér.

Kezdődő fertőzésnél emeljük meg a napi adagot legalább 3-4×1 kiskanálnyira. Emellett főzéshez is felhasználhatjuk a mézzel kevert, összetört fokhagymát, megkenhetjük vele a grillezendő falatokat.

A felsoroltakat külön-külön is kipróbálhatjuk, leghatékonyabban azonban akkor segítenek, ha közülük néhányat kombináltan alkalmazunk, hiszen egymás hatását kölcsönösen erősíthetik. Aki megelőzés céljából szeretné használni őket, annak kevesebb is elég lehet, ám ha már legyengült az ellenálló képessége, akkor hosszabb ideig és nagyobb adagokra lehet szüksége.

Használjuk ki a téli napsütést, legalább olyankor menjünk a szabadba sétálni, sportolni, játszani, levegőzni!

Dr. Balaicza Erika
belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók, immunerősítés,
allergiák és intoleranciák, Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10 www.balaicza.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!