Keresés
Close this search box.

Miért duzzadnak meg a nyirokcsomók?

//

A nyirokmirigyek az immunrendszer fontos részei. Fertőzések következtében megduzzadnak, majd a betegség leküzdésével visszanyerik eredeti méretüket. Figyeljünk fel azonban arra, ha a megnagyobbodás látszólag ok nélkül történik, vagy a fertőzés megszűnését követően, hetek alatt sem múlik el!

Miért duzzadnak meg a nyirokcsomók?

Testünkben kb. 500-600 nyirokcsomó található csoportokban a fej, nyak, hónalj, has és az ágyék területén elszórtan, a nyirokerek mentén. A  fehérvérsejtek egyik típusának termelésével veszik fel a harcot a szervezetbe került kórokozókkal.

Normál méretük borsószem nagyságú, ám fertőzések, betegségek miatt akár üveggolyó méretűre vagy még nagyobbra is növekedhetnek. Legtöbben a nyaki nyirokcsomókat ismerjük, ezek könnyen tapinthatók, az orvos is ezeket vizsgálja, ha légúti fertőzéssel, torokfájással vagy mandulagyulladás tüneteivel fordulunk hozzá.

A nyirokcsomók megduzzadása a fertőzés helyét is jelzi, mindig az lép működésbe, amelyik legközelebb esik a problémás területhez. A fejtetőt érintő fertőzések esetén a fej hátsó részén található nyirokcsomók aktiválódnak. A karon jelentkező, például bőrfertőzések a hónaljban, míg a lábak vagy nemi szervek környékének fertőzései az ágyékban lévő nyirokmirigyek duzzanatát okozzák. Az egész szervezetet érintő megbetegedések – például az influenza, mononukleózis, bárányhimlő – a test több pontján is a nyirokcsomók megnagyobbodását okozhatja.

Bizonyos esetekben a daganatos sejtek a nyirokerekbe jutva jelezhetik a közelben kialakult rosszindulatú elváltozást. Ilyenkor a megnagyobbodás sokkal lassabban jön létre, mint fertőzések esetében, és rendszerint fájdalommal sem jár. Emlődaganatot a hónaljban jelentkező nagyobbodás, a torok területén kialakult daganatot a nyaki, a tüdődaganatot a szinte észrevehetetlen mellkasi vagy hasi nyirokmirigyek megnagyobbodása jelzi. A nyirok- vagy vérrendszert érintő daganatok pedig a test több pontján is okozhatják a nyirokcsomók duzzanatát.

Minden esetben forduljunk orvoshoz, ha a nyirokcsomók megnagyobbodását nem átmenetileg, hanem tartósan tapasztaljuk magunkon!

Dr. Kádár János
immunológus főorvos
immunkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!