Keresés
Close this search box.

Öltözz melegen! – Természetes gyógymódok felfázásra

//

A hideg tél során meggyöngült immunrendszer és az aktív kórokozók találkozásakor gyakran egyértelmű, melyik lesz a győztes. Az ismétlődő „felfázás” tüneteit észlelve tanácstalanok vagyunk, hogy panaszaink hátterében az elégtelen folyadékfogyasztás, egy újabb fertőzés, valamilyen krónikus betegség vagy tényleg egyszerű megfázás áll.

Öltözz melegen!
– Természetes gyógymódok felfázásra

A vizelet értékes információt ad szervezetünk mindenkori állapotáról. Szokásostól eltérő színe, mennyisége, az esetleges üledék, illetve a laborvizsgálati eredmények és a panaszok jellege alapján a kezelőorvos ítéli meg, hogy a tünetek a hólyag vagy a vese, esetleg mindkettő megbetegedéséből erednek. Esetenként a célzott antibiotikum terápia elkerülhetetlen, de a kúra után gondoskodnunk kell a bélbarát mikroflóra belekbe, és a humanofil flóra hüvelybe történő visszatelepítéséről.

Természetgyógyász szemmel, a vesék és a húgyutak működésének javítására első, talán szokatlannak tűnő javaslatom, hogy télen ne fogyókúrázzunk, mert a vesék körül és köldöktájon jó, ha van a hő-gazdálkodást segítő pici zsírpárna. Ne mondjunk le azért a sportról, sőt kifejezetten ajánlott a rendszeres, nem túlzásba vitt, inkább örömszerző sport, ami javítja a stresszhormonok és boldogsághormonok egymáshoz viszonyított arányát, elősegítve a vegetatív idegrendszer egyensúlyi állapotát. A  nyugodt alvást esti forró zuhannyal és a párnára csöppentett pár csepp levendulaolajjal segíthetjük elő.

Száműzzünk étrendünkből mindent, ami édes, amiben fehér liszt, erős fűszerek, kemikáliák vagy más nyálkahártya-irritálók vannak.(Ez az alkoholra is vonatkozik.) Az étrend kifejezetten lúgosító legyen, előtérbe helyezve a gabonakásákat, elsősorban a kölest, valamint a leveles salátákat, erjedés gátlókkal ízesítve, tökmagolajjal meglocsolva.

Készítsünk vese- és hólyagvédő salátát. Vágjunk apróra ehhez egy kisebb zellergumót, a levelét is szeljük apróra, adjunk hozzá szintén apróra vágott lilahagymát vagy újhagymát, egy kevés fokhagymát, locsoljuk meg egy kevés tökmagolajjal és pár csepp citromlével, majd ízesítsük tetszés szerint kakukkfűvel, borsikafűvel, rozmaringgal, bazsalikommal vagy szurokfűvel. Esti hólyagtisztító salátánkhoz az előbbi összetevők mellé keverjük még nyers, apróra vágott petrezselyem gyökeret és levelet is

Gyógynövényteánkat a jó vesetisztító fekete áfonyalevél, zsurló, aranyvessző, nyírfalevél, illetve a gyulladáscsökkentő körömvirág, pásztortáska, cickafark, apróbojtorján l:l arányú keverékéből készítsük, és kortyoljunk belőle napi 1-1,5 litert ízesítés nélkül. 10-12 nap elteltével már csak a zsurló, körömvirág, pásztortáska, cickafark, aranyvessző keverék maradjon.

A panaszok enyhüléséig napi 2 csésze általános tisztító hatású zeller-, petrezselyem- és lestyánlevél leforrázásával készített teát is igyunk, illetve délutánonként ezen felül még 1-1 csésze fertőtlenítő hatású medveszőlő teát néhány napon keresztül. Igyuk a teákat lehetőleg éhgyomorra, ezért igyekezzünk a teázást az étkezések elé időzíteni

Tegyünk a hólyag fölé néhány napig száraz korpafűpakolást. Készítsünk jó meleg ülőfürdőt naponta felváltva hol zsurló, hol cickafark főzettel, melyhez pár csepp teafa és grapefruitmagolajat is adhatunk. Gondoskodjunk a makro- és mikroelem, flavonoid és vitamin ellátásról étrend-kiegészítőkkel. Egészítsük ki a terápiát 3 héten keresztül tőzegáfonya kapszulával (napi 3×1).

Soha ne feledkezzünk el a derekunk és a lábunk melegen tartásáról. Megelőzés vagy panasz esetén jó szolgálatot tesz a talp sóval történő melegítése és a derékra kötött meleg sál. Öngyógyító programunkat sikerrel egészíthetjük ki a könnyen elsajátítható, otthon is végezhető talpreflexológiával.

Béky László
természetgyógyász
beky-termeszetgyogyaszat.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!