Keresés
Close this search box.

Cukorbetegség az életmódtól?

//

A 2-es típusú diabétesz a jó életkörülmények terjedésével párhuzamosan járványszerűen szaporodik – már gyermekek között is. A megbetegedésre számos életmódbeli tényező is hajlamosíthat. Lássuk, melyek ezek!

Cukorbetegség az életmódtól?

Elsődleges kockázati faktorok: az elhízás (hasi, ún. alma-típusú), a mozgásszegény életmód, az emelkedett vérzsír- és húgysav-szint, illetve a magas vérnyomás. Terhesség esetén a 30 év fölötti életkor, a túlsúly, a diabétesz családi halmozódása, míg babáknál a 4 kg feletti születési súly lehet a kiindulópont. Egyes gyógyszerek – pl. szteroidok, fogamzásgátlók vagy vízhajtók –, illetve betegségek (pl. pajzsmirigy vagy genetikai rendellenességek) is okként szerepelhetnek.

Több kutatás bizonyította, hogy a tartós és fokozottan stresszes állapot az inzulin-rezisztencia megjelenését és csökkent glükóz-toleranciát eredményezhet, melyek a diabétesz előszobái. A stressz-hormonok egyébként közvetlenül is képesek hatni a vércukorszintre. A stressz tehát – meglévő hajlam és több kockázati tényező jelenléte esetén – meggyorsítja a cukorbetegség kialakulását.

Minél több rizikófaktor van jelen az életünkben, annál gyakrabban érdemes szűrésen részt vennünk. Ha gyakori szomjúságot, megnövekedett vizeletmennyiséget, fáradékonyságot és akár kisebb-nagyobb túlsúlyt, akár súlyvesztést tapasztalunk, forduljunk orvoshoz! A viszkető bőr, agyors ütemű látásromlás, az éjszakai lábikragörcs, a kéz- és lábzsibbadás, valamint a hajlatokban megjelenő bőrkimaródás ugyancsak figyelmeztető jelek lehetnek. Gyanúra adhat okot az aceton szagúlehelet, a fogínybetegségek, a bőrfertőzések, a lassú sebgyógyulás, nőknél az elhúzódó hüvelyi gombásodás, férfiaknák pedig a hímvessző gyulladásos betegségei, illetve a korai potenciazavar.

Megfelelő és idejében elkezdett kezeléssel mind az inzulin-rezisztencia, mind a csökkent glukóz-tolerancia, de még maga a cukorbetegség is visszafordítható lehet. A megoldás tehát – az orvosi kezelés mellett – a kockázati tényezők minél teljesebb kiküszöbölése, egy megfelelő életmód-program kialakítása.

Dr. Marton Anna
belgyógyász, kardiológus, diabetológus főorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!